Rice vittnar i dag om 11 september

Det lugn och den självkontroll som säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice stadigt visat under sina tre år i Vita huset kommer att prövas idag när hon står till svars för sig själv - och för sin chef, George W Bush.

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON, SvD
I dag på morgonen, amerikansk tid, bänkar hon sig framför de tio ledamöterna i den kommission som granskar vad som hände före terrorattentaten den 11 september 2001. Det har suttit långt inne. Bush vägrade först att släppa till sin säkerhetsrådgivare med hänvisning till olika skäl, som att presidentens säkerhetsrådgivare som inte godkänts av senaten ska behöva utsättas för dylika utfrågningar under ed.

Men argumentationen blev ohållbar - dels med anledning av de extraordinära händelserna den dagen, dels för att Rice uppträdde både länge och väl i dussintals medier för att motarbeta den föga smickrande bild som hennes förre terrorexpert Richard Clarke hade gett i sitt dramatiska vittnesmål.
Gamla frågor i liknande sammanhang som ”Vad visste presidenten och när visste han det?” kompletteras här med
”Vad visste presidenten om terrorism och vad gjorde han åt det?”. För Rice egen del gäller det varför hon låtit underhuggare ta hand om antiterrorstrategin, varför det tog hela sju månader att utarbeta en sådan och varför terrorhotet hamnade långt nedanför exempelvis missilförsvarsplanerna?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons