En beundrad argentinare finns inte längre bland oss

Ricardo Piglia.
Ricardo Piglia. Foto: IBL

Integritet, lärdom och snille. Ulf Eriksson minns den beundrade argentinske författaren, läraren och manusförfattaren Ricardo Piglia, som förde samman deckargenren med såväl historia som komplext romanbygge.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den argentinske författaren Ricardo Piglia, född i Buenos Aires 1940, avled den 6 januari i ALS. I spanskspråkig press blir han ihågkommen med helsidor och många personliga röster som är samstämmiga i sin saknad och sin beundran för hans integritet, lärdom och snille. Efter många år som litteraturlärare vid Princeton i USA återvände han mot slutet av livet till sin hemstad och gjorde bland annat en uppmärksammad serie föreläsningar i argentinsk tv om Jorge Luis Borges. Den som kan spanska kan njuta av dem på Youtube.

Av Piglias skönlitterära prosa (fem romaner och tre novellsamlingar) finns de båda romanerna ”Konstgjord andning” och ”Mål i mörker” (Tranan) på svenska i inspirerade översättningar av Yvonne Blank. Hans förmåga att problematisera premisserna för berättandet samtidigt som fascinationen och spänningen bevaras är formidabel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons