Annons

Revolutionsparad i Moskva men Kreml väljer låg profil

Vissa kommunister vill begrava Vladimir Lenin. På tisdagen markeras 100 år sedan Oktoberrevolutionen i Ryssland. Att Kreml håller en låg profil innebär inte att Ryssland struntar i firandet av en statskupp som skrämmer Vladimir Putin. Tusentals anhängare till kommunistpartier från hela världen tågar i Moskva.

Under strecket
Publicerad

Efterdyningarna av tisdagsmorgonens revolutionsparad på Röda torget. Barn klättrar på militära fordon. Kreml vill hellre fira segern i andra världskriget än Oktoberrevolutionen eftersom man inte öppet vill fira en dag förknippad med uppror.

Foto: Evgeny Feldman

Porträtt på Vladimir Lenin. ”Hurra för världens bästa ledare – Lenin! Ryssland ska vara rött”, skanderar folkmassan. Minst femtusen kommunister markerar 100-årsdagen av Oktoberrevolutionen i centrala Moskva.

Foto: Evgeny Feldman

Även många kommunistsympatisörer från andra länder har kommit för att fira årsdagen. SvD talade med personer från Turkiet, Tyskland och Kuba.

Foto: Evgeny Feldman

Repressionen under kommunismen är inte på tapeten. Bolsjevikernas Vladimir Lenin har blivit en turistfälla.

Foto: Evgeny Feldman
Efter reklamen visas:
Här firas 100-årsdagen av ryska revolutionen

MOSKVA En ruggig tisdagsmorgon sveper en revolutionsparad över Röda torget. Men den firar inte bolsjevikernas uppror 1917 – med Vladimir Lenin i spetsen – som ledde till grundandet av Sovjetunionen. Tisdagsmorgonen börjar i stället med ett försök till att återskapa revolutionsparaden från 1941 som utmanade de tyska styrkorna som anlände vid fronten.

Annons
Annons
Annons