Annons

Revolutionsparad i Moskva men Kreml väljer låg profil

Vissa kommunister vill begrava Vladimir Lenin. På tisdagen markeras 100 år sedan Oktoberrevolutionen i Ryssland. Att Kreml håller en låg profil innebär inte att Ryssland struntar i firandet av en statskupp som skrämmer Vladimir Putin. Tusentals anhängare till kommunistpartier från hela världen tågar i Moskva.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Här firas 100-årsdagen av ryska revolutionen

MOSKVA En ruggig tisdagsmorgon sveper en revolutionsparad över Röda torget. Men den firar inte bolsjevikernas uppror 1917 – med Vladimir Lenin i spetsen – som ledde till grundandet av Sovjetunionen. Tisdagsmorgonen börjar i stället med ett försök till att återskapa revolutionsparaden från 1941 som utmanade de tyska styrkorna som anlände vid fronten.

Efterdyningarna av tisdagsmorgonens revolutionsparad på Röda torget. Barn klättrar på militära fordon. Kreml vill hellre fira segern i andra världskriget än Oktoberrevolutionen eftersom man inte öppet vill fira en dag förknippad med uppror.

Foto: Evgeny Feldman Bild 1 av 4

Porträtt på Vladimir Lenin. ”Hurra för världens bästa ledare – Lenin! Ryssland ska vara rött”, skanderar folkmassan. Minst femtusen kommunister markerar 100-årsdagen av Oktoberrevolutionen i centrala Moskva.

Foto: Evgeny Feldman Bild 2 av 4

Även många kommunistsympatisörer från andra länder har kommit för att fira årsdagen. SvD talade med personer från Turkiet, Tyskland och Kuba.

Foto: Evgeny Feldman Bild 3 av 4

Repressionen under kommunismen är inte på tapeten. Bolsjevikernas Vladimir Lenin har blivit en turistfälla.

Foto: Evgeny Feldman Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons