Annons

Lars Åberg:Revolutionärer och yippies i alla stater ­

En demonstrant ger militärpolisen en blomma i samband med att 50 000 demonstranter under ledning av Abbie Hoffman omringade Pentagon i oktober, 1967.
En demonstrant ger militärpolisen en blomma i samband med att 50 000 demonstranter under ledning av Abbie Hoffman omringade Pentagon i oktober, 1967. Foto: TT

Det USA som i dag firar sin självständighetsdag är ett politiskt och kulturellt splittrat land. Det finns därför goda skäl att jämföra situationen med den som rådde på 1960-talet när stridbara gestalter som Abbie Hoffman framträdde. En ny roman levandegör denna febriga tid i USA:s historia.

Under strecket
Publicerad

I Abbie Hoffmans ”Steal this book” (1971) får man tips på hur man bryter sig ut ur det fängelse som han menade att Amerika hade blivit. Det är en anarkistisk överlevnadshandbok som vill få läsarna att spränga systemet i luften, eller åtminstone vända upp och ner på det: ”Yttrandefriheten är rätten att ropa ’teater’ mitt i en överfull eld.”

Hoffman och hans medkonspiratörer i Youth International Party – hippies förvandlade till yippies – hade inte något internet till sitt förfogande, men de lyckades regissera sina aktioner så att nyhetsmedierna gav dem största möjliga uppmärksamhet. Ambitionsnivån var hög: ­genom att omringa Pentagon skulle de få hela försvarshögkvarteret, Vietnamkrigets bombcentral, att levitera.

Annons
Annons
Annons