Annons
Kommentar

Thomas Steinfeld:Revolutionära klassiker har blivit ofarliga

Maj Sjöwall och Per Wahlöö.
Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Foto: SvD

Maj Sjöwalls och Per Wahlöös deckare har uppnått klassikerstatus – inte minst i Tyskland. Men det sammanfaller med att böckerna, som en gång ansågs ha närmast revolutionär karaktär, nu är ganska ofarliga.

Under strecket
Publicerad

Under mina sista år i gymnasieskolan, i början av 70-talet, hade jag en lärare i historia, som beundrades av alla elever, kanske för sina kunskaper, säkerligen för sin ungdom och för sin lättsamma stil, men mest för att han körde en ny Saab 99. Bilen var en sällsynthet i den västtyska provinsen, och den var brandgul. Läraren brukade dela ut rekommendationer till läsning bortom undervisningen, och han älskade allt som hade med Sverige att göra.

För hans skull läste jag de första böckerna ur serien ”Roman om ett brott”, som, enligt lärarens påståenden, skulle vara ett verk i stil med Honoré de Balzacs ”mänskliga komedi”, men flyttat till det sena 1900-talet: ett verk av närmast revolutionär karaktär, menade han. Läsandet mynnade dock ut i förvirring: Hur kom det sig att ett land som man beundrade så mycket, framstod som så kallt, så fult och så fördärvat?

Annons
Annons
Annons