Annons

Revolution i macholand

Italien är inte bara EU:s ordförandeland, utan också känt för att vara machomännens högborg. Men sterotypen stämmer inte alltid. I alla fall inte i Pietrasanta bland Toscanas kullar. Här finns Casalinghi - föreningen för ”hemmamän” som städar, stryker och lagar mat medan hustrun stretar på i arbetslivet. Casalinghi har närmare 2 500 medlemmar som ”slår hål på myten” om den italienska machomannen, enligt grundaren Fiorenzo Bresciani, före detta slaktare och numera hemmaman på heltid.

Under strecket
Publicerad

PIETRASANTA. Det är en kvalmig lördagseftermiddag och många av Italiens män sitter som bäst framför någon fotbollsmatch eller ölbägare. Men inte männen i Casalinghi - Italiens och världens enda förening för hemmamän. De droppar in i Fiorenzo Brescianis ombonade hem i den sömniga staden Pietrasanta i hjärtat av Toscana. I dag ska de diskutera strykning, jämföra rengöringsmedel och lära sig om handtvätt. Kanhända hinns lite silverputs och bakning med. - Det tar minst ett år att lära sig stryka bra. Och handtvätt är konst som kräver erfarenhet, upplyser 51-årige Fiorenzo som startade föreningen i januari i år. Ledigt klädd i röda linnebyxor, vit linneskjorta och sandaler tar han emot hemmamännen med ett brett leende. Huset är nyskurat, inte en dammtuss så långt ögat når. Fönsterrutorna gnistrar i solen och på borden står färska snittblommor i glasvaser. Genom det öppna fönstret hörs fågelkvitter som så småningom dränks i sorlet från hemmamännen. Skjortärmar kavlas upp och förkläden sätts på. Moppar, trasor och baljor plockas fram, och i köket börjar det skramlas med grytor och kastruller. - Den italienske mannen lyfter traditionellt inte ett finger i hemmet. Då anses han förlora sin maskulinitet. Men sanningen är att många män gillar hushållsjobb, säger Fiorenzo.

Själv drev Fiorenzo ett slakteri fram till för tio år sedan. Då beslutade han tillsammans med sin fru, som är läkare, att bli hemmaman på heltid. Så föddes idén med Casalinghi, som betyder ”hemmamän” på italienska. - Jag var trött på klichén att italienare alltid måste visa sin maskulinitet. Vårt samhälle tillåter inte att män lever ut sina mjukare sidor. Vi uppfostras att vara tuffa och hårda, säger han. - Men jag känner mig som 100 procent man även när jag dammar och putsar fönster. Gensvaret blev större än väntat. Casalinghi har i dag 2 500 medlemmar som deltar i kurser och debatter. Enligt Fiorenzo finns omkring 400 000 hemmamän i Italien.

Annons
Annons
Annons