Annons
X
Annons
X

Revoltörerna trotsar dödlig fara

Protesterna mot det styrande militärrådet tilltog igår. Folk strömmade till Tahrirtorget i Kairo, trots att minst 29 människor har dödats på fyra dagar. Amnesty International anklagar militären för värre övergrepp än under Mubaraks styre.

En demonstrant får mjölk sprutad i ögonen efter en tårgasattack på Tahrirtorget i Kairo.
En demonstrant får mjölk sprutad i ögonen efter en tårgasattack på Tahrirtorget i Kairo. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS

ÖVERGREPP

KAIRO I går hade proteströrelsen kallat till en stor demonstration, döpt till Egyptens räddning eller Miljonmarschen. Framåt kvällen fylldes Tahrortorget i Kairo och tvärgatorna med flera hundra- tusen människor med krav på fältmarskalk Tantawis avgång. Hans tv-tal till nationen retade gallfeber på demonstranterna på Tahrirtorget. Aktivisterna ser protesterna på torget – epi- centrum för den revolt som störtade president Hosni Mubarak i februari – som en fortsättning på 25-januarirevolutionen. Proteströrelsen, som leds av en ungdomskoalition, har spritt sig till flera andra egyptiska storstäder.

– Vi vill ha verklig demokrati, inga halvmesyrer, säger allmänläkaren Mohammed Mustafa, som jobbar som frivillig för att ta hand om skadade som förs till ett fältsjukhus vid sidan av torget. Alldeles intill ligger snabbmatstället Kentucky Fried Chicken och fältsjukhuset har med sedvanlig egyptisk humor döpts till ”Kentuckysjukhuset”.

Men där är också blodigt allvar. Plötsligt går det en ilning genom folkmassan, och hundratals börjar rusa åt samma håll för att bana väg för nya sårade som ska få första hjälpen. Genom folkmassan kör tjutande ambulanser och mc:ar där ungdomar som har kollapsat av tårgasen hålls fast så att de kan föras till vård.

Annons
X

Frivilliga läkare och sköterskor tar hand om skadade. Var femte minut, ungefär, kommer ännu en skadad, berättar en av läkarna på fältsjukhuset. Deras samlade intryck är att den tårgas som kravallpolisen nu använder mot demonstranterna har kraftigare effekt än den som användes i januari och februari.

–  Jag har sett tre personer som kollapsat av tårgasen avlida framför mina ögon, en kvinna och två unga killar, säger Mohammed Mustafa, som också haft ytterligare ett dödsfall under sina timmar som frivllig på Tahrirtorget.

Till BBC Arabic säger egyptiska läkare att de misstänker att det är en förbjuden substans i tårgasen som används nu.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det drama som pågår på Tahrirtorget – och framför allt på en sidogata utanför inrikesministeriet – finns också människor som uttrycker sin glädje över att egyptierna inte nöjer sig med att ha militärer vid makten. En ung student, Mohammed, 18 år, säger med ett strålande leende:

  – Jag är lycklig över att Egyptens ungdomar fortsätter revolutionen.

  Plötsligt utbryter ett öronbedövande jubel på torget. En hög arméofficer har gått fram till ungdomarna på torget för att markera att han tar avstånd från militärledningen.

  Men utanför Tahrirtorget möter jag andra egyptier som är mycket kritiska till de fortsatta protesterna. De tycker att ung- domarna borde ha nöjt sig med Mubaraks fall och sedan låta allt ske steg för steg.

  I nästa vecka är det sagt att de första fria parlamentsvalen ska inledas efter Mubaraks 30-åriga, diktatoriska styre. Protesterna och våldet har gjort det osäkert om de går att genomföra. Men fältmarskalk Tantawi förklarade i ett tv-tal till nationen i går kväll att parlamentsvalen ska hållas som planerat. Han sade också att presidentval ska hållas senast juni 2012 – precis samma tidsplan som Muslimska brödraskapet har förordat. Tantawi sade också att han accepterar övergångsregeringens avgång, men först när en ny interimsregering är på plats. Under kvällen kom uppgifter om att Egyptens militärråd ska ha enats om att skapa en nationell ”räddningsregering” som ett svar på de oroligheter som skakar landet. Men Tantawis tal utlöste genast ilskna reaktioner i centala Kairo. ”Alla till Tahrir nu!” ropade tre unga tjejer sedan de sett det tv-sända talet på ett café på en bakgata till torget.

  I en lyktstolpe på Tahrirtorget hängde en docka som skulle föreställa fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi – den mest hatade personen i Kairos centrum. ”Fältmarskalken måste bort!” fortsatte talkörerna på torget och från balkongerna runtomkring stämmer människor in: ”Irhal!” Avgå! Fältmarskalk Tantawi var Mubaraks försvars- minister i 20 år och leder militärrådet, Scaf, som nu styr landet.

  I går riktade människorättsorganisationen Amnesty International hård kritik mot Egyptens militära ledare. De har till och med begått värre rättsövergrepp än vad Mubarak-regimen gjorde, enligt en ny rapport. Bland annat har omkring 12 000 civila stått inför militärdomstolar på bara nio månader, anklagade för bland annat ”ligistfasoner” och för att ha ”skymfat armén”, enligt Amnestyrs rapport.

  Annons
  Annons
  X

  En demonstrant får mjölk sprutad i ögonen efter en tårgasattack på Tahrirtorget i Kairo.

  Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS Bild 1 av 8

  Avskedsansökan från regeringen har inte blidkat de egyptiska protestanterna som befarar att militärrådet inte kommer att lämna ifrån sig sin makt. Tahrirtorget fylls återigen av tusentals demonstranter, nu med krav på att de styrande generalerna ska lämna makten till en civil regering.

  Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 2 av 8

  Protestanter springer för skydd undan oroligheter. De nuvarande protesterna liknar på många sätt demonstrationerna som började i januari i år och ledde till Mubaraks avgång. Slagorden är identitiska, förutom att ”Mubarak” har bytts ut till militärledarens namn ”Hussein Tantawi”.

  Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 3 av 8

  En man gör V-tecknet vid demonstrationer med polis. Militärrådet har i dag hållit krismöte med oppositionsgrupper. Egyptens militär diskuterar bland annat möjligheten att utse Mohamed ElBaradei att leda en ny regering sedan den nuvarande regeringen har lämnat in sin avskedsansökan. En militärkälla säger till AFP att den tidigare chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA är ett möjligt alternativ till att bli ny premiärminister. Enligt källan har avskedsansökan från regeringen ännu inte godkänts av militärrådet.

  Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 4 av 8

  En skadad man leds bort från oroligheterna vid Tahrirtorget. Vid de senaste demonstrationerna har minst 29 människor omkommit.

  Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 5 av 8

  Redan på fredagen samlades över 50 000 egyptier för att protestera på Tahrirtorget.

  Foto: REUTERS Bild 6 av 8

  De nuvarande protesterna ökade i omfattning på lördagen då demonstranter försökte tvinga generaler, som misslyckats med att stabilisera landet, från makten. Redan på torsdagen förekom det oroligheter, då mellan kristna och boende i Shoubra, Kairo.

  Foto: REUTERS Bild 7 av 8

  En kristen man i Kairo ropar slagord.

  Foto: REUTERS Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X