Revolt mot ett alltför färdigt liv

Under strecket
Publicerad
Annons

Tonino Benacquista
Quelqu"un d"autre
276 s. Éditions Gallimard. CA 17 euro

Tonino Benacquista verkar ha börjat grubbla. Den franske författaren (med italienska föräldrar) är tidigare mest känd för en handfull välskrivna deckare, men konflikten i hans fängslande nya roman ligger mer inom än mellan romangestalterna. Närmare bestämt inom Nicolas Gredzinski och Thierry Blin.
Dessa båda kontrahenter träffas på en tennisklubb och mäter sina krafter i en rafflande match. Efteråt går de till en bar och sveper i sig drinkar. Skål för Björn Borg, den störste tennisspelaren genom tiderna! Frågan om Borg hade en bra dag var alltid överflödig - skål igen! Det ser ut som en tanke att Nicolas och Thierry är lika gamla som sin upphovsman: 40 år. Kan de fortfarande kalla sig unga? Möjligen. Men livets lärlingstid är definitivt över. Återstår kanske 30 år att se om konstruktionen varit lyckad. För nu kan de väl inte förändra sig? Eller? Morska av spriten bestämmer de sig för att revoltera mot ödet, och de ingår ett vad:
Om exakt tre år ska de träffas igen, och den vinner som under tiden lyckats bli någon annan.
Sedan varvar kapitlen de båda männens äventyr. Thierry är utled på sig själv, flickvännen, jobbet och inte minst sin uppsyn ("Varför i h-e har man bara ett ansikte hela j-a livet?"). Han bryter förbindelsen, slår igen rammakarbutiken, genomgår en grundlig plastikoperation och försvinner, bara för att återuppstå som Paul Vermeiren, privatdetektiv.
Nicolas har framlevt sina dagar som en hämmad stackare. Han har aldrig förr ens vågat dricka sig berusad. Men i baren efter tennismatchen fann han sin frälsning, och nu inleder han en intensiv kärlekshistoria med vodkan. Med pluntan i innerfickan sätter han sig i respekt på jobbet och gör ett våldsamt avancemang i karriären. Vadet? Det ger han katten i.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons