Annons
X
Annons
X

Revisorer larmade – ändå skrev vd på miljardkontrakt

Stockholmslandstingets egna revisorer har i flera år slagit larm om att landstingets helägda fastighetsbolag Locum inte har mandat att besluta om stora strategiska investeringar. Trots det har vd:n skrivit under tio ogiltiga byggkontrakt på nästan tio miljarder kronor. SvD kan även avslöja att investeringarna kan bli en miljard kronor dyrare.

Byggen vid Karolinska sjukhuset vid Huddinge.
Byggen vid Karolinska sjukhuset vid Huddinge. Foto: Tomas Oneborg

I tisdags kunde SvD avslöja att det saknas giltiga beslut för alla de större om- och tillbyggnader som nu görs på sjukhusen runt om i Stockholmsregionen. Då ingår inte haveriet kring Nya Karolinska i Solna som är en historia för sig.

I strid med kommunallagen har tjänstemän fattat beslut om förfrågningsunderlag och kontraktsskrivande i mångmiljardklassen trots att det krävs politiska beslut för sådana strategiska investeringar.

På så vis har kommunallagen rundats, den lokala demokratin satts ur spel och möjligheten att överklaga i praktiken försvunnit.

Annons
X

Det är oacceptabelt att beslutsgången inte följs.

Flera tunga jurister i förvaltningsrätt, däribland professor Olle Lundin vid Uppsala universitet, har klassat detta som olagligt. Men nu visar det sig också att landstingets egna revisorer flera gånger kritiserat hanteringen av de speciella besluten.

Bland annat i revisorernas årsrapport för 2014 står det: "I ansvars- och beslutsordningen finns inget utpekat ansvar/mandat för Locum att besluta om specificerade strategiska investeringsobjekt utan Locum ska endast lämna underlag till landstingsstyrelsen".

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kenneth Strömberg (S), ordförande i revisorsgrupp 1, är tydlig i sin bedömning:

  – Det är solklart, det är oacceptabelt att beslutsgången inte följs. Det är en allvarlig kritik när inte besluten tas på rätt nivå, säger han.

  Men Patrik Emanuelsson uppger att han under sitt dryga år som vd för Locum inte tagit del av någon kritik från revisorerna och menar att han följt alla instruktioner att genomföra och ensam signera de unika miljardkontrakten utan att de synats av politikerna.

  – Så länge jag har varit med har jag inte hört annat än att jag har befogenheter att göra det.

  Samtidigt har SvD också tagit del av en intern genomgång som visar att de aktuella byggprojekten blir mellan 600 miljoner och en miljard kronor dyrare än den ursprungliga notan på 9,7 miljarder.

  Förklaringarna är många, exempelvis att utrustningen blir dyrare än väntat på Karolinska i Huddinge, att man har stora mögelproblem på Sollentuna sjukhus, förseningar på S:t Görans sjukhus och allmänna fördyringar på Södersjukhuset och framför allt Danderyds sjukhus.

  – Det handlar om dåliga kalkyler som bygger på schabloner av konsulter som inte har några erfarenheter av just sjukhusbyggande. Men av tidsbrist har man också tvingats att göra affärerna nu när byggmarknaden är som hetast och priserna de högsta. Det är verkligen leverantörernas marknad och det får Stockholmslandstinget betala för. Fördyringarna äter upp reserverna och just nu finns det inga pengar till de 12 nya närakuter som ska byggas, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet.

  Partiet kräver nu att landstingsledningen talar om hur investeringarna i sjukvårdens framtidsplan ska finansieras.

  Locums vd Patrik Emanuelsson säger att byggprojekten totalt sett har blivit dyrare, men vill inte bekräfta att det skulle röra sig om en miljard kronor.

  – Dessutom har vi sammanlagt reserver som är större än det överdraget och då håller vi oss inom budgetramarna som sattes för 4–5 år sedan. Men det är riktigt att priserna drivs upp när byggmarknaden är så het som nu och att projekten är så komplexa. I Stockholm har vi inte byggt nya stora sjukhuslokaler på flera decennier, säger Patrik Emanuelsson.

  Thomas Bengtsson (MP) är ledamot i Locums styrelse och han kräver nu att alla kort läggs på bordet.

  – Jag har aldrig fått någon specifik information om dessa byggprojekt och blir ganska provocerad av att jag som styrelseledamot ska ta ansvar för beslut som jag inte vetat om. Att det nu kommer uppgifter om att projekten dessutom blivit fördyrade gör det än mer oacceptabelt, säger han.

  Annons

  Byggen vid Karolinska sjukhuset vid Huddinge.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X