Revisor friad för svindleri

Ekobrottsmyndigheten, EBM, åkte på ett större bakslag i går i sina försök att förhindra att lagerbolag används för ekonomisk brottslighet. En revisor, som misstänkts ha skrivit hundratals falska intyg, frikändes på avgörande punkter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan många år finns möjligheten för hugade företagare att köpa så kallade lagerbolag. Företagaren slipper ordna några papper själv, allt är redan klart.
Aktiebolag ska enligt reglerna ha minst 100 000 kronor i aktiekapital, avgörande är dock att en revisor intygar att kapitalet finns. Oseriösa företagare använder gärna möjligheten och kör snabbt bolaget i konkurs utan att själva behöva satsa några pengar.
Ekobrottsmyndigheten, Bolagsverket, kronofogden och Skatteverket driver sedan flera år ett projekt för att stävja användandet av lagerbolag i ekonomisk brottslighet. Revisorernas nyckelroll har gjort dem intressanta för både brottslingarna och brottsbekämparna.

I går kom den första domen där en revisor stått åtalad för svindleri, alternativt grovt osant intygande. Han har varit verksam i det bolagsbildande bolaget Q & T Bolag AB.
Enligt kammaråklagare Stig Åström hade den 56-årige revisorn, som är hemmahörande i Helsingborg, låtit samma egendom vandra runt i mer än 300 bolag.
49 av bolagen fanns med i åtalet och enligt Åström, som tillsammans med åklagarkammaren i Falun dessutom åtalat revisorn för vårdslös rådgivning, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, borde påföljden ha blivit runt två års fängelse och flera års näringsförbud.
Åtalet ingår i en större härva kring bolagen Allards och Falu Bergslagsindustrier där flera personer stått åtalade för grova ekonomiska brott och som väckt stor uppmärksamhet lokalt i Dalarna, inte minst för att huvudmannen under rättegången hävdat att han blivit utsatt för utpressning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons