Annons

”Revisor ett attraktivt yrke – till en början”

Per Johansson.
Per Johansson. Foto: Studio CA

Yngre revisorer lämnar yrket i allt högre utsträckning. Vi måste förstå problemen som orsakar detta och minska avhoppen, skriver Per Johansson, myndighetschef på Revisorsinspektionen.

Under strecket
Publicerad

För många ekonomistudenter är de stora revisionsbyråerna en drömarbetsgivare. Erfarenhet från arbete på revisionsbyrå är meriterande och yrkesgruppen är högt eftertraktad på arbetsmarknaden. Det finns samtidigt ett problem som behöver lyftas och diskuteras i den allmänna debatten. Många, och då främst de yngre revisorerna, lämnar i ökad utsträckning yrket. Sakta, sakta blir revisorerna färre och kåren blir därmed alltmer sårbar.

Frågan är komplex. Attraktivitet till ett yrke går inte att reglera fram. Det handlar om helt andra saker som kräver diskussion och analys för att vi ska kunna förstå problemen och hitta fungerande handlingsalternativ. På Revisorsinspektionens framtidsseminarium den 5 november stod dessa frågeställningar på agendan. Forskare, byråledningar, branschen, normeraren och de som faktiskt berörs – de som lämnat, de som återvänt och de som ”funderar” på sin framtid i yrket – delade erfarenheter om problemen och om vad som kan göras.

Annons
Annons
Annons