Revisionsjätte kryper till korset

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON ”Vi beklagar djupt att det hänt. Företaget tar sitt fulla ansvar för det.” Det förklarade den amerikanska grenen av världens fjärde största revisionsfirma, KPMG LLP, i ett uttalande i går.
Kommunikén utfärdades sedan tidningen Wall Street Journal avslöjat att Justitiedepartementet överväger ett åtal mot företaget för dess roll i en stor skattehärva under den ekonomiska boomen 1996-2002.
KPMG hjälpte förmögna amerikaner att slippa skatt på mångmiljardbelopp genom upplägg som var olagliga eller i gränstrakterna till det lagliga. Firman riskerar också, enligt tidningen, att dras inför domstol av skatteverket, IRS, anklagat för att ha försökt vilseleda verkets egna skattegranskare.

KPMG var inte ensamt ansvarig. Granskningen av skattehärvan omfattar en lång rad företag, såväl revisorer som juristfirmor och banker. Och hundratals privatpersoner har redan gått med på att betala in stora belopp till skatteverket. Men Justitiedepartementet hävdar att KPMG satsade ”stora resurser på och fick
betydande inkomster från potentiellt olagliga skatteupplägg som kostat USA:s finansdepartement miljarder dollar”. Enligt IRS har KPMG:s skattekonstruktioner resulterat i uteblivna skatteintäkter på sammanlagt 1,4 miljarder dollar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons