Revisionsbolag lägger locket på om afrikanskt skatteparadis

Varken KPMG eller EY vill svara på om de hjälper bolag att använda skatteparadiset Mauritius vid investeringar i afrikanska länder, på samma sätt som revisionsjätten Deloitte fått kraftig kritik för att göra. Den fjärde jätten i branschen, PWC, menar dock att de inte använder sig av den typen av metoder.

Under strecket
Publicerad
Annons

I veckan kunde organisationen Action Aid berätta om hur Deloitte ger storbolag råd om hur de kan använda holdingbolag på Mauritius för att minimera skattekostnaderna vid investeringar i flera afrikanska länder. I ett dokument kallat ”Investing in Africa through Mauritius” beskrivs till exempel hur skattebördan vid en investering i till exempel Mocambique sjunker dramatiskt genom att utnyttja landets skatteavtal med den lilla önationen Mauritius. Mocambique och de andra afrikanska utvecklingsekonomierna förlorar enorma summor i skatteintäkter genom den här typen av upplägg, menar Action Aid.

När SvD Näringliv kontaktar de andra tre jättarna - PWC, KPMG och EY (tidigare Ernst and Young) - vill bara ett av bolagen svara på frågan om de använder sig av liknande upplägg. Varken EY i Sverige eller i Storbritannien vill säga något om hur de ser på den här typen av upplägg, eller svara på om de själva också hjälper sina kunder att komma undan skatt i utvecklingsekonomier med liknande upplägg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons