Reträtt i Kirkuk fördjupar kurdisk splittring

Irakiska Kurdistans president Masoud Barzani satsade högt när han valde att gå vidare med folkomröstningen om självständighet.
Irakiska Kurdistans president Masoud Barzani satsade högt när han valde att gå vidare med folkomröstningen om självständighet. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Peshmerga lämnade Kirkuk utan att göra motstånd – ett omstritt område som många kurder har sett som hjärtat i en framtida stat. Men nu växer sprickan som löper djupt genom irakiska Kurdistan och drömmen om självständighet tycks allt mer avlägsen.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det var inget enat kurdiskt folk som folkomröstade om självständighet från Bagdad i september. Tvärtom så talas det i bland om två olika stater inom det självstyrande kurdiska området i norra Irak: "Barzanistan" med starkt stöd för Kurdistans demokratiska parti (KDP) och "Talabanistan" där många håller på det rivaliserande Kurdiska patriotiska unionen (PUK).

– I praktiken finns inte längre ett KRG, en kurdisk region, utan separata geografiska områden som kontrolleras av olika partier. Situationen i Kirkuk har fördjupat motsättningarna i irakiska Kurdistan ytterligare. Anklagelserna flyger i luften, säger Harith al-Qarawee vid tankesmedjan Atlantic Councils Rafik Hariri-center.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons