Annons
X
Annons
X

Retoriker: ”Anders Borg var abstrakt och distanserad”

På onsdagsförmiddagen presenterade Anders Borg budgetpropositionen för nästa år. I sin presentation var Borg abstrakt, distanserad och okonkret, menar Fredrik Söderquist som är studierektor i retorik vid Södertörns högskola. ”Bristen på konkretion och tydlighet gagnar inte honom”.

Finansminister Anders Borg presenterade höstbudgeten på onsdagen.
Finansminister Anders Borg presenterade höstbudgeten på onsdagen. Foto: LARS PEHRSON

Fredrik Söderquist tycker att Anders Borg var påfallande abstrakt under morgonens presskonferens. Han tycker att det saknades konkreta exempel som gjorde siffror begripliga. Dessutom pratade han väldigt fort, tycker Söderquist.

Varför höll han presentationen på det här sättet?

– Det kan vara att han inte har så mycket konkret att komma med och vill undvika diskussioner. Det blir ofta inte mycket polemik och diskussioner om man uttrycker sig abstrakt. Alla kan i princip hålla med om okonkreta budskap som att ”det är bra att stimulera tillväxt”. Att prata snabbt förmedlar inget lugn.

Annons
X

Anders Borg bryter en folkbildningstradition, menar Fredrik Söderquist. En tradition som varit viktig för många finansministrar innan Borg.

Vad tror du väljare som ser presskonferensen tycker?

– Jag tror att det blir totalt intetsägande. Folk stänger av och lyssnar inte riktigt. Anders Borg bjuder också in till att andra aktörer gör sina egna tolkningar, eftersom han inte själv är konkret. Det kan bli kritik som baseras på andra tolkningar. Jag tror inte att det här är en vinnande strategi. Det är alltid bättre att vara konkret.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur brukar Anders Borg prata?

  – Han har den här tendensen, att prata fort och abstrakt. Men i andra sammanhang har han varit mer politisk, utstrålat vilja och tagit upp konkreta detaljer. Nu blir det mer som om han tittar på en väderkarta och bara beksriver vad han ser.

  Vilka politiker är bra på att vara konkreta?

  – Jag tycker Reinfeldt är bättre på konkretion, även om han ibland kan prata fackspråk. När han pratar skolpolitik tar han till exempel upp hur hans sons skoltid ser ut och hur han blir behandlad där. Gudrun Schyman och Göran Persson var också väldigt bra på det här. Jan Björklund är bra i vissa fall. Politiker som träffar mycket människor är ofta bra på konkretion.

  Kan det blir för konkret, med för mycket historier från verkligheten?

  – Det finns absolut en fara, det får inte bli för förutsägbart. Jan Björklund har en tendens att alltid börja sina tal på samma sätt. Människor kan tröttna på det, man måste alltid prova nya grepp, säger Fredrik Söderquist.

  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg presenterade höstbudgeten på onsdagen.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X