Recension

KrokodilfiolenResultatet motsvarar inte intentionerna

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns flera böcker som introducerar den europeiska, klassiska konstmusiken för barn. Sällan öppnar någon dörren till nya musikaliska världar. Därför vill man gärna välkomna Krokodilfiolen, inte minst eftersom det ingår en cd med en konsertinspelning av det mångkulturella Stockholm Big Band. Bandet är bildat av Ale Möller som har skrivit boken med Kalle Tiderman. Det är synd att resultatet inte helt motsvarar de lovvärda intentionerna att skapa nyfikenhet och vidöppna öron inför nya tonspråk och klangvärldar.
Krokodilfiolen bygger på åtta berättelser, mer eller mindre tagna ur verkligheten, om musik, musikstilar och musiker från olika platser på jordklotet. Vi möter bondpojken Mamadou från Senegal som fick jaga krokodil för att få skinn till sin fiol (riti), småländska Johan som lärt sig att spela nyckelharpa av smeden och den lille fåraherden Ismet från Kurdistan som kan spela både trätrumpeten zurna och det svarta fårets melodi på flöjt.
De och flera andra, som nu i vuxen ålder har mötts som musiker i Sverige, presenteras i de anekdotiska historierna. Slutkapitlet ”Det stora bandet” beskriver hur Big Bands konsert vibrerar av laddade möten mellan jojk och cymbalers virvelvindar, smekande stråkar och dundrande trummor. Instrument och sång driver och hetsar varandra till musikalisk extas.

Texterna känns dock konstlöst stumma, medan Eva Lindströms illustrationer av spelande, dansande figurer i flödande milda färger eggar lusten och fantasin.
Cd-skivan förmedlar konserten med stark musikantisk eufori och närvarokänsla, men det är synd att de främmande instrument som presenteras i texten inte får egna musikberättelser som tar fram deras respektive karaktär. Nu får man efter kortfattad bruksanvisning leta sig fram mellan cd-spåren. Det bidrar till ett splittrat intryck där texten, bilden och musiken inte låter sig förenas till de musikaliskt färgsprakande berättelser som den goda idén bakom Krokodilfiolen var värd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons