Därför blir allt inte bra med vaccinet

Enligt Läkemedelsverket har cirka 40 000 svenskar hunnit få en första dos av vaccinet mot covid-19.
Enligt Läkemedelsverket har cirka 40 000 svenskar hunnit få en första dos av vaccinet mot covid-19. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nästa vecka kan 80 000 svenskar ha fått den första vaccindosen mot covid-19. Men det är lång tid kvar innan vi kan börja leva som normalt igen. Vissa av smittoåtgärderna kommer att finnas kvar, kanske för alltid – det säger experter till SvD.

Under strecket
Publicerad

Jonas Vikman, vaccinexpert och samhällspolitisk chef vid Läkemedelsindustriföreningen.

Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Vaccinationerna har ännu inte hunnit komma upp i något snabbt tempo i Sverige. Enligt Läkemedelsverket har cirka 40 000 svenskar på äldreboenden och i omsorgspersonalen hittills hunnit få en första dos av vaccinet mot covid-19. Om tre veckor är det dags för andra dosen.

Sverige har börjat vaccinera med Pfizer och Biontechs vaccin Comirnaty som godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA strax före jul. Nästa vecka kommer också Modernas nyligen godkända vaccin till Sverige. Enligt den svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström landar det sammanlagt 100 000 vaccindoser i veckan – från bägge tillverkarna – under resten av januari. 

Annons
Annons
Annons