Resten är mest en transportsträcka

Under strecket
Publicerad
Annons

I Etern | Mordrättegången
Inte oväntat inledde överåklagare Agneta Blidberg gårdagens rättegång med att kompromisslöst yrka ansvar för mord. Styrkan i beviskedjan som åklagarsidan redovisade för Stockholms tingsrätt kan närmast liknas vid en järnkättings: Anna Lindhs blod på Mijailo Mijailovics mordvapen och byxor, bilderna från NK:s övervakningskameror och fibrerna av Anna Lindhs jacka på den åtalades keps.
Försvarsadvokat Peter Althin upprepade att Mijailovic medger dådet men att han inte har haft uppsåt att döda. Skulle rätten ändå anse det, yrkade Althin befängt nog (orden är Ekots kommentator Christian Diesens) att brottet ska rubriceras dråp.
Även dråp är ett avsiktligt brott fast förövat under förmildrande omständigheter, i detta fall Mijailovics eventuella psykiska störning.
Redan vid lunchtid denna första förhandlingsdag talade dock allt för att fortsättningen mest blir en transportsträcka fram till en fällande dom för mord. Om straffet blir livstids fängelse eller rättspsykatrisk vård avgörs
av vilken psykisk status Mijailovic bedöms ha haft vid mordtillfället. I linje med det kommer försvarssidan att begära en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången är slut.

I bästa fall har då också frågetecknen kring Mijailovics motiv att hugga ihjäl landets utrikesminister rätats ut. Ett klargörande på den punkten vore värdefullt inte minst som vägledning för säkerhetspolisens framtida hotbildsanalyser. Som regeringens utredare har flaggat för kan en utökning av politikers livvaktsskydd snart var på väg.
Det är så dags, tänkte jag när målsägandebiträdet för Anna Lindhs anhöriga utvecklade skadeståndsyrkandet. Det räcker att tänka på Anna Lindhs söner för att inse att skyddet för framträdande politiker snarast bör skärpas, drömmen om Sverige som en Sörgårdsidyll är sedan länge överspelad.
Med hot om att han annars inte tänkte säga något motsatte sig Mijailovic att förhöras i direktsändning; han skulle besväras av det. Varpå rätten fann för gott att vika sig.

Annons
Annons
Annons