Perfect Guide

”Restauranggäster ska inte behöva anpassa sig efter dina barn!”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker tar upp frågan om restaurangetikett och barn på krogen.

Hej Stilombudsmannen! Vilka är de viktigaste etikettreglerna att förhålla sig till när man går på restaurang? Undrar även i vilka lägen det är okej att ta med sina barn? /Oskar

Annons

Hej Oskar,

Generellt sett finns det två regler att förhålla sig när man är ute och äter: att vara trevlig mot övriga gästerna och ännu trevligare mot personalen.

Oavsett restaurang ska man alltid hälsa på personalen och tacka när man går. Dricksa om du får bra service Att snäsa eller skälla ut servitörer visar inte på god ledarskapsförmåga, att man är världsvan eller häftig. Visst finns det en gräns hur mycket man kan acceptera, men behåll alltid lugnet. Att skälla ut en servitör är väldigt lågt – inte ens en vinflaska i knät är värt det. Servitören mår säkert lika dåligt som du över det.

En annan sak som är värd att tänka på är ytterkläder inne på restauranger. Jag tycker att det vore trevligt om fler, inklusive mig själv, kunde hänga upp sina rockar på hängare – istället för i soffan eller på stolen. Det är inte supercharmigt att gå in på en restaurang och snubbla över jackor och rockar!

Jag skulle vilja säga att detta är ett väldigt svenskt fenomen och ser gärna att svenska krogar skaffar bättre och fler hängare. Jag vill även påpeka för personalen att det inte är fult att ta någons rock. Häromdagen befann jag mig på ett bättre hotell i Stockholm och när jag frågade en servitör om jag kunde bli av med min rock visade de mig, något irriterade, till en provisorisk garderob med kemtvättsgalgar. Det korrekta svaret borde ha varit ”absolut, säg till innan du går så hämtar jag den åt dig”.

Så, till din andra fråga om barn på restaurang. Det enkla svaret är att det beror på vilket ställe man är på, hur stämning är samt vilken dag och tid på dygnet det är. Sitter man på ett mysigt café lördag förmiddag får man räkna med skrikiga barn och stora familjer. Men är man på en trendig restaurang, en lördagskväll kan man snarare vänta sig högljudda gäster, skålandes över borden som skriker ut en och annan kommentar som är olämplig för barnöron. I detta fall gör man bäst i att lämna sina ungar hemma – gästerna ska inte behöva anpassa sig efter dina barn!

Till Toppen