Annons
X
Annons
X

Washington är makt, monument och mat

Glöm allt du hört om en småtråkig stad. Dagens Washington är en myllrande metropol där ett besök innehåller makt, monument och mat. Och snart flyttar en ny hyresgäst in på 1600 Pennsylvania Avenue.

Maktens kupol! Kapitolium är ett av Washingtons landmärken.

Foto: D. Hurst/IBL Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Maktens kupol! Kapitolium är ett av Washingtons landmärken.
Maktens kupol! Kapitolium är ett av Washingtons landmärken. Foto: D. Hurst/IBL

De 535 kongressledamöter som skriver och klubbar igenom de amerikanska lagarna samlas i kolossen Kapitolium vars vita kupol glänser efter en genomgripande renovering. Guidade turer utgår från det underjordiska besökscentret som är öppet nästan alla dagar på året. Här får du chans att se alla plenisalar, statyer, den skyhöga rotundan och med lite tur – en livs levande kongressman eller senator på väg någonstans över de blankpolerade stengolven. Tyvärr är det nästintill omöjligt att få en tur genom Vita huset nuförtiden. Vi får nöja oss med att bliga genom staketet.

Adress: East Capitol Street

U.S. Capitol Visitor Center visitthecapitol.gov
Annons
X
Annons
X

Stadsdelen Shaw är ett eldorado för vintage- och heminredningsintresserade.

Foto: Andrei Medvedev/IBL Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Rustik shopping – Salt & Sundry

Stadsdelen Shaw är ett eldorado för vintage- och heminredningsintresserade.
Stadsdelen Shaw är ett eldorado för vintage- och heminredningsintresserade. Foto: Andrei Medvedev/IBL

Salt och lite av varje – det är ett mycket passande namn för denna lilla butik i stadsdelen Shaw, som för övrigt är en guldgruva för alla som vill botanisera bland vintage- och heminredningsaffärer. Salt & Sundry är en kombinerad livsstils- och matbutik som drivs av en passionerad före detta matskribent. Butiken är fylld av personligt utvalda ting – från handvävda mattor och unikt köksporslin till fatlagrad lönnsirap och tegelstenstunga coffeetable-kokböcker – där det mesta kommer från småproducenter i regionen. De rustika matborden har ägarinnans pappa gjort. En elegant men samtidigt bohemisk butik, perfekt för souvenirshopping.

Adress: 1401 S Street NW

Salt & Sundry shopsaltandsundry.com
Annons
X
Annons
X

Afroamerikanernas historia skildras på Museum of African American History Museum.

Foto: Michael Ventura/IBL Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Årets museum – Museum of African American History

Afroamerikanernas historia skildras på Museum of African American History Museum.
Afroamerikanernas historia skildras på Museum of African American History Museum. Foto: Michael Ventura/IBL

Efter alldeles för lång tid och alldeles för litet erkännande skildras afro-amerikanernas historia i ett nytt ståtligt museum. Arkitekten David Adjaye, med rötter i Afrika, står bakom den spännande, genombrutna fasaden som ska påminna om sydstatsslavars smide. Bland föremålen: bojor, slavfartyg, en uniform från berömda flygarförbandet Tuskegee Airmen, Chuck Berrys röda Cadillac, Malcolm X bandspelare och otaliga skyltar från den skamliga segregationen.

Museet är så hett åtrått att biljetter måste bokas månader i förväg, men ett litet antal delas ut varje morgon klockan 9:15. Blir det tji finns det gott om annat att beskåda i museerna som kantar The Mall. Konstintresserade kan glädja sig åt att östra flygeln i National Gallery of Art har utvidgats.

Adress: 1400 Constitution Avenue

NMAAHC Collections Search nmaahc.si.edu
Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Makarna Obama firade sin bröllopsdag på Blue Duck Tavern i Washington.

  Foto: IBL Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  Mat med Obama – Blue Duck Tavern

  Makarna Obama firade sin bröllopsdag på Blue Duck Tavern i Washington.
  Makarna Obama firade sin bröllopsdag på Blue Duck Tavern i Washington. Foto: IBL

  Perfekt ställe för den som vill ha en känsla av modern amerikansk design med kolonialerans taverna som klangbotten. Varma träslag, enkla möbler, sten och öppet kök med vedspis. Fick nyligen en välförtjänt Michelinstjärna för sin gård-till-tallrik-filosofi med lokala, säsongsbundna råvaror som går under benämningen ”mid-Atlantic”. Men för all del med viss import av kaviar från Kalifornien och fisk och skaldjur från Oregon.

  Brunchen går inte av för hackor, missa inte sydstatsfavoriten grits, majsgröt serverad med ost och lökmarmelad, som kommer direkt från en kvarn i South Carolina.

  Makarna Obama, som är flitigare kroggäster än alla sina föregångare, firade häromåret sin bröllopsdag på Blue Duck Tavern och deras kommande bostad ligger bara en bit härifrån.

  Adress: 1201 24th Street NW

  Amerikansk design hyatt.com
  Annons
  X
  Annons
  X

  Watergate, där inbrottet i det demokratiska högkvarteret skedde.

  Foto: B Christopher/IBL Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  Skandalhotell – Watergate Hotel

  Watergate, där inbrottet i det demokratiska högkvarteret skedde.
  Watergate, där inbrottet i det demokratiska högkvarteret skedde. Foto: B Christopher/IBL

  Vid sidan av Vita huset är detta Washingtons mest berömda fastighet. Det kurviga betongkomplexet Watergate, med hotell, bostäder och kontor, byggdes på 1960-talet och nyinvigdes i somras efter en omfattande renovering. De var alltså här inbrottet i det demokratiska partiets högkvarter skedde, vilket slutade med president Richard Nixons avgång. Friska upp minnet och läs boken ”Alla presidentens män” under vistelsen.

  Det uppsnofsade hotellet tar fint tillvara på byggnadens unika form. Samtliga rum har utsikt över Potomacfloden, men helst beger man sig upp till takloungen med panoramavy över hela staden. Extra pluspoäng för att ”Mad Men”-kostymören Janie Bryant designat personalens kläder.

  Adress: 2650 Virginia Avenue NW

  The Watergate Hotel | Luxury Hotel in Washington DC thewatergatehotel.com
  Annons
  X
  Annons
  X

  Kramerbooks & Afterwords är Washingtons mest välsorterade bokhandel.

  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  Boklåda med öl – Kramerbooks & Afterwords

  Kramerbooks & Afterwords är Washingtons mest välsorterade bokhandel.
  Kramerbooks & Afterwords är Washingtons mest välsorterade bokhandel.

  De flesta som kommer till Washington tycks sugna på att strosa mellan välfyllda bokhandelshyllor. När den lusten faller på finns inget bättre ställe än Kramerbooks. Detta är inte bara stadens bästa oberoende bokhandel sedan 1970-talet, i samma lokal har man även kafé, bar och en restaurang som är öppen till långt efter midnatt. En smula nedslitet måhända, men menyn är tilltalande, i lagom prisklass och dessutom finns ett tjugotal ölsorter på fat, bland annat ett mycket gott öl från lokala DC Brau Brewing.

  Kramerbooks är också ett närapå obligatoriskt stopp för alla turnerande författare, så nästan varje kväll bjuds det på allehanda events, föredrag och författarstunder.

  Adress: 1517 Connecticut Avenue NW

  Kramerbooks & Afterwords Cafe | kramers.com
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bistron Convivial tillhör den nya vågen av krogar i Washington

  Foto: Scott Suchman Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  Bistrofavorit – Convivial

  Bistron Convivial tillhör den nya vågen av krogar i Washington
  Bistron Convivial tillhör den nya vågen av krogar i Washington Foto: Scott Suchman

  Börja med att studera menyn med ”craft cocktails”, något som varje krog med självaktning måste ha nuförtiden. Kanske en London buck med gin, lime, ingefära och sodavatten? Happy hour i baren till klockan 19, trevligt nog. Convivial tillhör den nya våg av krogar som sett till att Washington blivit ett resmål för matintresserade. Även Michelin har noterat trenden och i förra veckan kom den franska krogbibelns första Washingtonguide.

  Convivial kallar sig ”American café”, men krögaren Cedric Maupillier lånar även friskt från fransk bistrokultur. Resultatet är en påhittig meny med rätter som picklad havsabborre med grön papaya och avokado, mjukskalskrabba med sweetcorn samt en suverän moussaka på lammtunga. Bra läge i den krogtäta stadsdelen Shaw.

  Adress: 800 O Street NW

  Restaurant convivialdc.com
  Annons
  X
  Annons
  X

  Legendariska Birchmere bjuder på levande musik flera kvällar i veckan.

  Foto: Lisa A. Walker Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  BBQ & Bluegrass – The Birchmere

  Legendariska Birchmere bjuder på levande musik flera kvällar i veckan.
  Legendariska Birchmere bjuder på levande musik flera kvällar i veckan. Foto: Lisa A. Walker

  Som i så många andra amerikanska storstäder finns ett förnämligt utbud av livemusik i Washington. Den stora skillnaden är att artisterna som uppträder här ofta är världsberömda. På The Birchmere i förorten Alexandria erbjuds robust mat – tänk bbq, majskolvar, catfish och öl i stora tillbringare – vid långbord med röd och vit-rutiga dukar. Här sitter en kräsen publik som kan sin country, bluegrass och folk, och det är sålunda inget skryt när denna 50-åriga music hall uppger att Vince Gill, John Prine, Emmylou Harris och Lyle Lovett tillhör vänkretsen. Inga förbestämda platser, så det gäller att komma i tid.

  Inne i stan rekommenderas Kennedy Center med flera scener och gratiskonsert varje dag klockan 18.

  Adress: 3701 Mt Vernon Avenue, Alexandria

  The Birchmere | America's Legendary Music Hall birchmere.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X