Hela denna artikel är en annons

Resplaner? Här är allt du behöver veta

Charlotte Ljunggren, direktör marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.
Charlotte Ljunggren, direktör marknad och kommersiell utveckling på Swedavia. Foto: Swedavia

Måste man ha munskydd, vilka länder har karantän och hur reser man säkert? Frågorna kring resande är många och därför har Swedavia vidtagit ett antal smittskyddande och trygghetsskapande åtgärder.

Vi svenskar älskar att resa, men i dag är det många som är rädda för att flyga eller besöka andra länder på grund av risk för smitta på flygplatsen eller på flygplanen. Swedavia är medvetna om människors oro och arbetar hårt för att alla ska känna sig trygga på deras flygplatser. Charlotte Ljunggren, direktör på marknad och kommersiell utveckling, betonar att hälsa och säkerhet är deras högsta prioritet.

Krav på munskydd

– Utöver Folkhälsomyndighetens rekommendationer följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. Vi har infört rekommendationer om munskydd och andra omfattande åtgärder för att skapa en trygg miljö för resenärer såväl som medarbetare på alla våra flygplatser. Men det allra viktigaste är att man inte reser om man är sjuk, säger hon.

Trafiken ökar

Allt fler flygbolag är nu tillbaka på Swedavias tio flygplatser och trafiken har ökat successivt, framförallt till europeiska destinationer. Men ibland har gränser stängts med kort varsel och det är inte lätt för resenärerna att hänga med och veta vad som egentligen gäller.

Här är flyglinjerna från Stockholm Arlanda som är öppna att resa till med och utan restriktionerbit.ly

– På vår webb hittar man uppdaterad information om alla destinationer dit man kan resa direkt just nu, om det är helt öppet eller om det förekommer några restriktioner, säger Charlotte Ljunggren och lyfter fram att Swedavia uppmanar alla resenärer att löpande hålla koll via sitt flygbolag och UD:s hemsida om vad som gäller på just deras destination.

Stationer med handsprit

Resenärer uppmanas också via sociala medier att checka in hemifrån och att använda self service på flygplatsen. Swedavia har ständigt fokus på antalet passagerare som samlas i terminaler och i alla utrymmen med kö samt regelbundna högtalarutrop och gul skyltning på flygplatsen som påtalar vikten av att hålla avstånd. 

Här är flyglinjerna från Göteborg Landvetter som är öppna att resa till med och utan restriktionerbit.ly

– Alla städ- och rengöringsåtgärder har modifierats och utökats. Stationer med handsprit har installerats i terminalerna. Möbler är omflyttade och blockerade för att säkerställa social distans på alla sittytor. Vi gör allt vi kan för att våra resenärer skall känna sig trygga på våra flygplatser, säger Charlotte Ljunggren.

De har även installerat skyddande plexiglasskärmar vid till exempel incheckning, säkerhetskontroller och boarding-diskar. Alla rekommenderas att bära munskydd när de går in – och runt i terminalen.

Begränsar spridningen ombord

Nästan alla flygplan är utrustade med så kallade HEPA-filter som fångar upp 99,97 procent av alla mikrofibrer som begränsar spridningen av luftburna droppar väsentligt ombord.

– Utöver säkerhet- och hälsoåtgärder ombord erbjuder många flygbolag också flexibla om- och avbokningsregler anpassade för nuläget med Covid-19, avslutar Charlotte Ljunggren.

Här är allt du behöver veta inför din resa – oavsett flygplatsbit.ly
Annons
Annons
Annons