Annons
Recension

History Unfolds/En reflektionRespektlöst och tänkvärt på Historiska

Pireuslejonet, ett monument i museets entréhall, med en virkad one-piece av konstnären Elisabeth Bucht.
Pireuslejonet, ett monument i museets entréhall, med en virkad one-piece av konstnären Elisabeth Bucht. Foto: Katarina Nimmervoll/Statens historiska museum

Pireuslejonet i sin virkade dräkt kan få vem som helst på gott humör, skriver Eva Bäckstedt, som ser samtidskonst på Historiska museet. Bäst fungerar dock den del som handlar om hur forskningen ständigt omtolkar historien.

Under strecket
Publicerad

Videoverket “The gold room – an answer to Borges’ text The Scandinavian destiny” av Esther Shalev-Gertz på Historiska museet.

Foto: Katarina Nimmervoll/SHMBild 1 av 3

”Prayer (Stockholm)” av James Webb. Ljudinstallationen som består av över hundra böner visas i Gotiska hallen på Historiska museet.

Foto: Katarina Nimmervoll/SHMBild 2 av 3

Dušica Dražić undersöker en del av de uppskattningsvis tio ton jordprover som museet har i sina samlingar.

Foto: Katarina Nimmervoll/SHMBild 3 av 3

Historiska museets nya utställning är egentligen två. Den ena och övergripande är ”History unfolds”, ”Historien vecklar ut sig”, som utgörs av samtidskonst som placerats ut i museets permanenta utställningar, noga räknat tio verk av konstnärer från Sverige och andra länder.

Den andra heter ”En reflektion” och är museets eget bidrag till ”History unfolds”. Den ska också stå kvar betydligt längre än de tio konstnärernas verk. Ett av dem hittar man redan i entrén, Elisabeth Buchts ”Möte med lejon”, där det monumentala Pireuslejonet har fått på sig en virkad superhjältedräkt i glada färger.

Annons
Annons
Annons