Respekten kom med tsunamin

Under strecket
Publicerad
Annons

Radiokrönika
Kunde något gott komma ur flodvågskatastrofen i Asien?
En märklig fråga dessa dagar då sorgen över de döda gått från privat till offentlig genom onsdagens publiceringar av namnlistorna över de saknade. Ämnet debatterades intensivt i gårdagens radiosändningar. Var det rätt eller fel? Kommer det att hjälpa polisarbetet eller inte?
Men det finns en aspekt av katastrofen som trots allt fört något gott med sig.
I onsdagens Gender i P 1 presenterade reportern Maud Granberg en klarsynt liten berättelse om borlängebon Ramphaj Danielsson som flyttade till Sverige från Thailand 1998. Ungefär sedan dess har hon levt under den bisarra livsbetingelsen att oerhört många svenskar utgår från att hon antingen har varit eller fortfarande är prostituerad.

Att vara thailändsk kvinna i Sverige är att ständigt leva med fördomar som baseras på turisters begränsade erfarenheter från Bangkok och ingrodda stereotyper om asiatiska kvinnor.
Men efter Tsunamin slutade plötsligt omgivningen insinuera saker, ingen kom
längre med skamliga förslag eller förolämpningar. För första gången sedan hon flyttade hit bemöttes Ramphaj Danielsson med odelad respekt.
Hennes bakgrund blev i stället en tillgång då hon kunde kanalisera omvärldens vilja att hjälpa flodvågens offer. Arbetskamraterna samlade in pengar till den buddhistiska föreningen som hon sedan distribuerade vidare till Thailand. För första gången kunde hon känna en viss stolthet när hon berättade om var hon kom i från.

Annons
Annons
Annons