Anders Melldén:Resistenta PIWI-druvor utmanar vinvärlden

Piwi-druvan solaris är nödvändig för svensk vinodling.
Piwi-druvan solaris är nödvändig för svensk vinodling. Foto: TT

Vinodling är utmanande och kan kräva en hel del besprutning. Det vill forskarna råda bot på. Därför utvecklas nya motståndskraftiga druvsorter – som vi förmodligen kommer se mer av framöver.

Under strecket
Publicerad
Annons

PIWI är förkortningen vinbranschen talar om. Tur det, att uttala det utskrivna tyska ”Pilzwiderstandsfähigen Rebsorten” är en större utmaning. ”Druvsorter motståndskraftiga mot svampangrepp” revolutionerar nu vinvärlden på många plan, även smakmässigt.

Vindruvor odlas ofta i områden som egentligen inte är särskilt lämpade för något annat än vinframställning. Vi har lärt oss att cabernet franc och chenin blanc är typiska för Loiredalen och merlot och cabernet sauvignon trivs i Bordeaux. Men inte utan människans inblandning då de ständigt utsätts för olika angrepp, inte minst svampangrepp. Därför utmanas de nu av så kallade PIWI-druvor.

Sveriges vinproduktion skulle till exempel inte vara mycket utan PIWI-druvor som solaris.

Det krävs mycket arbete, pengar och tyvärr ofta också besprutning för att göra vin. Det vill forskarna bakom PIWI-druvorna ändra på. De framkorsade nya sorterna kräver färre eller inga besprutningar vilket ger lägre kostnader samtidigt som jorden mår bättre. Ett hållbarare vinodlande, dessutom viktigt när väder- och klimatförändringar givit nya odlingsområden. Sveriges vinproduktion skulle till exempel inte vara mycket utan PIWI-druvor som solaris.

Annons
Annons

I Europa har endast druvsorter av arten Vitis vinifera, med några få undantag, varit tillåtna de senaste decennierna. PIWI-druvor är ofta korsningar där andra arter ingår. De är alltså hybrider eller ”barn” till sådana. Men de är inga nyheter, solaris har anor från 1960-talet och flera olika hybriddruvor fanns i Europa vid 1900-talets början, innan de fick dåligt rykte bland annat för sin udda smak.

PIWI är därför i dag det mer vedertagna begreppet. Och i och med att korsningarna görs i flera led dominerar vanligen vinifera och druvsorterna kan godkännas i Europa. Tyskland, Schweiz och Österrike ligger långt fram och Italien och Frankrike tar också till sig dem. Viner av dessa druvor är dock fortfarande sällsynta, på Systembolaget finns ett fåtal som är svåra att hitta.

Vill du testa kan du beställa franska Colombette Blanc av druvsorterna souvignier och muscaris, eller någon av vinerna från Sverige.

Hur smakar de då? Jo, numera har många av de drygt 100 PIWI-sorterna förebilder i vinifera-druvor. Cabernet blanc har aromer som paprika, vinbär och krusbär – inte helt olik sauvignon blanc alltså – och regent liknar ”fullmogen merlot” enligt sajten PIWI International. Andra är godislikt aromatiska och kan möjligen kännas lite oslipade i strävheten. Det kan bero på att en del PIWI-druvor har tjockt skal för att bli tåligare, men också på att både vinmakare och vi konsumenter är ovana.

För allt tar tid i vinvärlden. I århundraden har vi lärt oss hur till exempel pinot noir ger karaktären i röd bourgogne och det kommer inte att förändras efter något decennium med PIWI-druvor. Men de kommer garanterat utmana gängse uppfattningar om vin. Vi ser det redan bland nyfikna – framför allt yngre – konsumenter runt om i världen som inte har några problem med att exempelvis omfamna trendigt japanskt vin gjort av druvor från arten Vitis labrusca. För dem är steget till att dricka PIWI inte långt alls.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons