Resistenta bakterier dödar 25 000 per år

Minst 25000, men troligtvis flera hundra tusen människor dör varje år i Europa på grund av en allt mer utbredd anti­biotikaresistens. Den drabbar främst riktigt små barn, ­multisjuka äldre, personer som ­genomgått stora operationer och cancerpatienter. Men det kommer bli ännu värre så länge inga nya botemedel forskats fram.

Under strecket
Publicerad
Annons

Problemet med bakterier som blir resistenta, motståndskraftiga, mot olika sorters antibiotika är väl känt. Men situationen förvärras nu snabbt genom att felaktig och okontrollerad användning av antibiotika fortsätter öka samtidigt som det inte kommit fram några nya preparat alls på 30 år. Att utveckla ny och effektiv antibiotika kan ta 10–15 år. I bästa fall. Men vad ska vi göra under tiden?

–Vi måste halvera användningen av antibiotika i Sverige men helst också internationellt där man har ännu mycket större problem än här. Vi måste helt enkelt värna de antibiotika vi har och använda dem sparsamt och bara när vi vet att de gör nytta. Att gödsla med antibiotika och sätta in det mot allt håller inte. I många länder är det nästan gratis och det behövs inte ens något recept från en läkare, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och ordförande i Strama – Samverkan mot antibiotikaresistens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons