Annons

”Resistens kan bli största hälsohotet”

Mätning av resistens och känslighet av antibiotikas effekt på bakterier i en bakterieodling, på Folkhälsomyndighetens smittskyddslabb i Stockholm. Bilden är från 2017.
Mätning av resistens och känslighet av antibiotikas effekt på bakterier i en bakterieodling, på Folkhälsomyndighetens smittskyddslabb i Stockholm. Bilden är från 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Redan nu dör hundratusentals människor i världen varje år på grund av resistenta infektioner. Fungerande antibiotika är avgörande för att kunna fortsätta med både avancerad vård och rutiningrepp – och kampen måste föras internationellt, skriver debattörer.

Under strecket
Publicerad

Den 18 november inleds World Antimicrobial Awareness Week, en global kampanj för att uppmärksamma problemet med antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens är ett allvarligt hot som i skuggan av covid-19-pandemin är på väg att underminera dagens moderna sjukvård. Fungerande antibiotika är avgörande för att göra avancerade behandlingar möjliga och rutiningrepp säkra; allt från cancerbehandlingar till kejsarsnitt står på spel. Redan nu beräknas hundratusentals människor dö årligen på grund av resistenta infektioner, och om några decennier spås siffran uppgå till miljontals döda varje år.

För att möta denna alarmerande utveckling behöver vi ställa två frågor: Vad och vem. För det första, vad kan göras för att effektivt hejda resistensutvecklingen? Och för det andra, vem kan göra det som krävs?

Annons
Annons
Annons