Resetips: Tredelat land är bättre än ryktet

Grått, trist och ett lite skamfilat rykte. Glöm det. Det numera tredelade Belgien gömmer både visuella och kulinariska skatter. I de många fina städerna och charmiga byarna flödar Europas kanske godaste öl i glasen, glassen och maten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erika Gerdemark

Stadsbild. Gent är en av de finaste flamländska städerna.

Foto: Erika Gerdemark

Fina råvaror. På Auberge de Sabotier serveras oftast internationell, inte typiskt regional, mat.

Foto: Erika Gerdemark
Annons

För en och annan kanske det är något av en överraskning att Belgien inte längre betecknas som ett land. Numera är nämligen Belgien så gott som officiellt, och formellt, indelat i tre delar: Flandern i norr, Bryssel i mitten och franskspråkiga Belgien, med bland andra Vallonien och Ardennerna, i söder.

De språkliga, kulturella och religiösa skillnaderna mellan de norra och södra delarna i detta lilla land, som blev självständigt först 1830, har inte gått att överbrygga, utan har snarare förstärkts under senare årtionden.

Annons
Annons
Annons