Annons
X
Annons
X

Resenärer vinner på noggrann försäkringskoll

Med det plötsliga höstrusket över stora delar av Sverige rusar nu svenska folket till medelhavssolen. Och ungefär varannan kryssar i både avbeställningsskydd och en extra reseförsäkring när de bokar sin resa. Men det kan löna sig att titta om man verkligen behöver skydden.

– Vi tycker att det finns ett bra grundskydd i hemförsäkringens reseskydd, om resan sker inom max 45 dagar, säger Gabriella Hallberg, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Det kan dock vara värt att kontrollera vad som menas med begreppet ”ersättningsresa”.

- Reseskyddet täcker det viktigaste som läkekostnader vid sjukdom och olycksfall och vid hemtransport. Men eftersom en ersättningsresa vid sjukdom på resmålet inte ingår i grundskyddet kan man behöva komplettera hemförsäkringens reseskydd, säger Gabriella Hallberg

Annons
X

Hennes tips är att jämföra det resebyråernas försäkringar erbjuder med det komplement man kan teckna med sitt hemförsäkringsbolag utifrån det försäkringsbehov man har och vad det får kosta.

På Konsumenternas försäkringsbyrå, vars huvudmän är Konsumentverket, Finansinspektionen och Sveriges Försäkringsförbund, finns en översikt med aktuella priser där man kan jämföra försäkringsbolagens villkor och priser.

Avbeställningsskydd ingår ofta för den som betalar sin resa med betal- eller kreditkort, till exempel VISA. Ska man strunta i det skyddet då?

– Man måste i så fall kontrollera vilket maxbelopp försäkringen gäller för eftersom det finns en maxersättning för ersättningsresor. I dag åker många på mycket dyrbara resor, då gäller det att veta att man kan få ersättning för hela resekostnaden. De flesta villkoren innebär att man kan få ersättning vid avbeställning av resan om man drabbas av akut sjukdom eller olycksfall

Blir konsumenterna vilseledda av hur informationen ser ut på resebyråernas hemsidor, där det räcker med ett kryss, det vill säga att de borde informera mer om vad försäkringen täcker?

– Det är viktigt av att man själv som konsument är aktiv i vad man behöver för produkt. Behovet kan variera beroende på var och hur länge man ska resa och vilka ekonomiska förutsättningar man har, säger Gabriella Hallberg.

Enligt If tjänar Ving och Fritidsresor runt 300 miljoner kronor per år på att kunderna tecknar tilläggsförsäkring och avbeställningskydd. Priset för en kompletterande försäkring för två vuxna och två barn som åker en vecka till Kanarieöarna är 764 kr, enligt uppgifter från Ving. Men summan som nämns i If:s pressmaterial tillbakavisas av aktörerna.

– För det första är vi inget försäkringsbolag, våra försäkringar kommer från Europeiska. För det andra innebär inte alltid hemförsäkringen det skydd som kunden vill ha, säger Lottie Knutson, kommunikationschef vid Fritidsresor som också nämner att ungefär knappt varannan kund väljer en tilläggsförsäkring.

Claes Pelling vid Vings presstjänst vill av konkurrensskäl inte gå ut med hur många försäkringar de säljer genom Europeiska .

”Men det är ungefär varannan av våra resenärer som väljer att ta vår kompletterande försäkring” skriver han i ett mejl till E24.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X