Annons
X
Annons
X

Reseguide: London

Som Londonturist är det lätt att fastna i det vi inbillar oss är ”centrum” runt Oxford street och ointressanta Piccadilly circus. Här guidar SvD:s Andres Lokko till sitt London och till områden vid sidan av de mest turistiga stråken.

Pub utanför Borough Market
Pub utanför Borough Market Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Restauranger

Denna hypermoderna spanjor i Soho saknar motstycke i matvärlden. Hur många av dess påstådda förebilder jag än besökt i Barcelona så går ingenting upp emot ett glas Briego, en skål pimientos de padrón och en portion razor clams i vitlök vid
Barrafinas bardisk. Går inte att boka - kom tidigt.
54 Frith Street, W1D 4SL
www.barrafina.co.uk

El Camino. Om du vill äta precis som Sandinista med The Clash låter så kryp in på denna minimala mexikan rakt under The Westway vid Portobello Market som Joe Strummer älskade så intensivt och – bang! – så befinner du dig i östra L.A med en flaska Negro Modelo i handen.
272 Portobello Road W10 5TY.

The Harwood Arms. Londons första gastropub med en alldeles egen Michelin-stjärna är gömd i ett trist gathörn i ödsligaste Fulham men när du stänger dörren bakom dig är du långt ute på den engelska landsbygden och kocken har samma morgon själv fiskat eller skjutit det som hamnar på din tallrik accompanjerat av en av Londons mest fulländade vinlistor.
27 Walham Grove, London SW6 1QR 020 7386 1847
www.harwoodarms.com

Annons
X

Det är svårt att begripa att
The Wolseley inte öppnade förrän 2003. Det ser ut som om det alltid har legat där. Frukosten är makalös men min favorittid är halvsena eftermiddagar då det nästan alltid finns plats och man får ha alla de BAFTA-nominerade stamgästerna för sig själv.
160 Piccadilly, W1J 9EB. 0207 4996996
www.thewolseley.com

Oavsett när du ska till London nästa gång – beställ bord på
St John nu! Det är en makalöst superbrittisk upplevelse att under några timmar äta sig igenom Fergus Hendersons excentriska meny som, oftast, inkluderar ekorre, duva samt hans numera klassiska märgpipor i en lokal som i sin kritvithet alltid framstår som så förvånansvärt hemtrevlig.
26 St John St EC1M 4AY. 0207 2510848.
www.stjohnrestaurant.com

Matmarknaden Borough Market. Frågan är om någon annan sevärdhet så väl sammanfattar Londons historia och vart den är på väg. Har dessutom blivit själva symbolen för modern brittisk matkultur och hur den återupptäckt sin självsäkerhet. Foto: JUREK HOLZER

Tips

Precis söder om London Bridge tunnelbanestation ligger matmarknaden
Borough Market och frågan är om någon annan sevärdhet så väl sammanfattar Londons historia och vart den är på väg. Har dessutom blivit själva symbolen för modern brittisk matkultur och hur den återupptäckt sin självsäkerhet. Få saker är så tilltalande som att komma dit riktigt tidigt en fredag – senast vid halv tio på förmiddagen – och äta både frukost och lunch inne på marknaden.
Southwark, SE1

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Köp ett
  Oyster card det första du gör. Kostar tre pund och fylls på med så mycket pengar du vill. Du slipper alla besvärliga och omoderna biljettautomater om du ska åka buss. Dessutom kan du lämna tillbaka ditt Oyster Card och få tillbaka dina tre pund om du inte vill behålla det till nästa besök.

  Man lämnar
  aldrig dricks på på puben. Om du försöker så kommer de garanterat att rusa efter dig för att lämna tillbaka mynten du ”glömt” på bardisken. Däremot uppskattas fortfarande en minst tioprocentig dricks (i kontanter) på de flesta restauranger. I taxin rundar man för det mesta bara av uppåt.

  Evenemangstidningen
  Time Out, som kommer ut varje tisdageftermiddag, är fortfarande smått oumbärlig och saknar konkurrenter värda namnet. Oavsett vad du tänker göra i London så står det i Time Out.

  Covent Garden Hotel. Detta grönmurriga hotell, som namnet antyder, ett stenkast från Covent Garden mot Soho, är en dröm av subtil elegans, diskret lyx och ärlighetsbaren en trappa upp vill man helst aldrig lämna.
  10 Monmouth Street, WC2,
  www.firmdale.com/covent.htm

  Vintage Showroom. Urvalet av militaria, klassiska arbetskläder och ivy league-preppy kan mycket väl vara bäst i, om inte världen, så tveklöst i Europa, enligt Andres Lokko. Foto: VINTAGE SHOWROOM

  Kläder

  The Vintage Showroom. Ja, det är oftast alldeles för dyrt. Men denna minimala second hand-butik vid Seven Dials är en av Londons allra vackraste. Urvalet av militaria, klassiska arbetskläder och ivy league-preppy kan mycket väl vara bäst i, om inte världen, så tveklöst i Europa.
  14 Earlham Street, WC2H 9LN, +44 (0)207 836 3964
  www.thevintageshowroom.com

  Present. Många är de som har undrat vad som hände med det klassiska brittiska märket Duffer of S:t George. Och, kanske framförallt, vad som hände med deras klassiska butik vid Covent Garden. Teamet bakom Duffer driver i stället nu den fläckfria butiken (och klädmärket med samma namn) Present.
  140 Shoreditch High Street, E1 6JE +44(0)20 7033 0500
  www.present-london.com

  Alla de andra klassiska varuhusen i London – Harrods, Harvey Nichols och Selfridge’s – kämpar med sina identiteter medan
  Liberty’s tudor-fasad bara befäster sin position som Europas vackraste och modernaste varuhus. På herravdelningen har kostymavdelningen inför våren 2011 ersatts av ett briljant rum blott tillägnat alla former av amerikansk och japansk ”heritage fashion”.
  Regent Street, W1B 5AH
  www.liberty.com

  Trunk Clothiers drivs av en sedan länge London-boende svensk men har ett fingertoppskänsligt urval av konnosörsmärken som amerikanska B.D. Baggies och en mängd underskattade japaner. Och missa inte Trunks egna strumpor nere i källarvåningen.
  8 Chiltern Street, W1U 7PU, 0207
  4862357
  www.trunkclothiers.com

  Det går liksom aldrig att komma ifrån Comme des Garcons-designern Rei Kawakubos modevaruhus i Mayfair. Säsong in och säsong ut fortsätter
  Dover Street Market att vara en kronisk destination för den modeintresserade. Som ett modemusem med en utställning som utspelar sig i – och ständigt uppdateras – i realtid.
  17-18 Dover Street, W1S 4LT
  www.doverstreetmarket.com

  Daunt Books på Marylebone High Street. Foto: DAUNT BOOKS

  Böcker

  Lutyens & Rubinstein. Kanske hjälper det till att jag bor just runt hörnet, men de två litterära agenterna bakom den nyöppnade bokaffären som bär deras namn kan ha lyckats skapa en näst intill perfekt butik. I synnerhet om man älskar litteraturkritik lika mycket som man älskar litteratur. Varje lördag och söndag skyltar de om fönstret med de viktigaste böckerna som samma dag har recenserats (positivt) i The Guardian och The Times kulturbilagor.
  21 Kensington Park Road, W11 2EU
  www.lutyensrubinstein.com

  Det finns ett antal fina
  Daunt Books i London men den på Marylebone High Street med sin imponerande reseboksavdelning är tveklöst den vackraste och bästa. Dessutom en anledning så god som någon att lämna tråkiga Oxford Street för ett betydligt trevligare område bara ett stenkast norrut.
  83 Marylebone High Street, W1U 4QW.
  www.dauntbooks.co.uk

  Notting Hill Book & Comic Exchange. Billig, lynnig, fascistoid och alltid tonsatt av personalens sadistiska musiksmak är detta nutidsantikvariat en ständig källa till fynd, recensionsexemplar av ännu ej utgivna böcker och en oas för travar av begagnade modetidskrifter från 1986. Stämningen är en litterär karbonkopia på skivbutiken i Nick Hornbys High fidelity.
  14 Pembridge Gardens, W11 2HL, 0207 72298420

  Pages of Hackney. Östra Londons mysigaste (och nyligen prisbelönta) oberoende lilla bokaffär arrangerar ständigt briljanta författarkvällar oftare än inte med Hackneys litterära nationalklenod Iain Sinclair.
  70 Lower Hackney Road, E5 0RN 0208 5251452

  Blott ett halvt stenkast norr om Piccadilly är
  Henry Sotheran’s en tvåvåningars skattkammare fylld av litterär magi från tre sekler. Men det är inte i första hand för böckerna man går hit, snarare för de magiska samlingarna med affischer och planscher från svunna tiders semesterdestinationer.
  2 Sackville Street W1S 3DP 0207 4396151

  Från utsiktsplatsen Parliament Hill uppe på Hampstead Heath är det en bekväm nedförsbacke genom fina Belsize Park och Haverstock Hill. Foto: MATT DUNHAM/AP

  Promenader

  Tate Modern till Southbank. Få promenader ger en sådan fulländad storstadskänsla som den här. Eftersom man så enkelt ändå hamnar på någon utställning på Tate Modern och om vädret tillåter är utsikten från den södra sidan av Themsen ganska monumental när man snirklar sig längs floden mot Southbank och pariserhjulet London Eye med Houses of Parliament på andra sidan vattnet. Slink in på
  Oxo Tower på vägen för en drink i baren på åttonde våningen om du verkligen vill få den episka upplevelsen understryken.

  Notting Hill till Primrose Hill. Jag älskar den här sträckan. Man följer bara kanalens södra sida ända till Maida Vale då man måste vika från vattnet för sträckan med de privata husbåtsplatserna i Little Venice och sedan går man hela vägen vidare längs kanalen i jämnhöjd med London Zoo i Regentäs Parks norra kant. Och så upp till vänster, genom vackra öppna Primrose Hill, uppför kullen, tar ett djupt andetag innan man, välförtjänt, går till Gloucester Avenues briljanta pub
  The Lansdowne för en Bloody Mary och sen lunch.

  Parliament Hill till Regent’s Park. Från utsiktsplatsen Parliament Hill uppe på Hampstead Heath är det en bekväm nedförsbacke genom fina Belsize Park och Haverstock Hill med sin uppsjö av briljanta pubar – gotiska
  The Richard Steele är en av Kate Moss favoritpubar – och alldeles innan bullriga Camden tar vid svänger man av upp mot Primrose Hill och fortsätter ”ner till stan” genom Regent’s Park.

  Highgate Cemetary till The Old Dairy. Det låter kanske inte så lockande att ägna en semesterdag på kyrkogård. Men Highgate Cemetary i norra London är ett undantag. Inte bara för att det vallfärdas till Karl Marx grav i den i klassiska brittiska komedin Morgan – A suitable case for treatment eller för att mängder av skräckfilmer har spelats in här (kyrkogården är privatägd). Men mest för att det är så osannolikt vackert. Den guidade och snåriga turen av den för allmänheten stängda delen av Highgate Cemetary är ett estetiskt måste. Och dess gotisk-egyptiska viktorianskt övervuxna prakt följer man helst upp med en söndagslunch på stökiga charmiga The Old Dairy en liten bit bort mot Finsbury Park.

  Annons
  Annons
  X

  Pub utanför Borough Market

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 12

  Matmarknaden Borough Market. Frågan är om någon annan sevärdhet så väl sammanfattar Londons historia och vart den är på väg. Har dessutom blivit själva symbolen för modern brittisk matkultur och hur den återupptäckt sin självsäkerhet.

  Foto: JUREK HOLZER Bild 2 av 12

  Oyster card till tunnelbana och buss bör köpas det första du gör som turist i London.

  Foto: AKIRA SUEMORI/AP Bild 3 av 12

  Vintage Showroom. Urvalet av militaria, klassiska arbetskläder och ivy league-preppy kan mycket väl vara bäst i, om inte världen, så tveklöst i Europa, enligt Andres Lokko.

  Foto: VINTAGE SHOWROOM Bild 4 av 12

  Daunt Books på Marylebone High Street.

  Foto: DAUNT BOOKS Bild 5 av 12

  Från utsiktsplatsen Parliament Hill uppe på Hampstead Heath är det en bekväm nedförsbacke genom fina Belsize Park och Haverstock Hill.

  Foto: MATT DUNHAM/AP Bild 6 av 12

  Wolseley

  Foto: WOLSELEY Bild 7 av 12

  Wolseley

  Foto: WOLSELEY Bild 8 av 12

  Matmarknaden Borough Market. Frågan är om någon annan sevärdhet så väl sammanfattar Londons historia och vart den är på väg. Har dessutom blivit själva symbolen för modern brittisk matkultur och hur den återupptäckt sin självsäkerhet.

  Foto: JUREK HOLZER Bild 9 av 12

  Vintage Showroom. Urvalet av militaria, klassiska arbetskläder och ivy league-preppy kan mycket väl vara bäst i, om inte världen, så tveklöst i Europa, enligt Andres Lokko.

  Foto: VINTAGE SHOWROOM Bild 10 av 12

  Daunt Books på Marylebone High Street.

  Foto: DAUNT BOOKS Bild 11 av 12

  Från utsiktsplatsen Parliament Hill uppe på Hampstead Heath är det en bekväm nedförsbacke genom fina Belsize Park och Haverstock Hill.

  Foto: MATT DUNHAM/AP Bild 12 av 12
  Annons
  X
  Annons
  X