Annons
X
Annons
X

Resebolagen förlorar mångmiljonbelopp

Många stora europeiska semesterbolag ställer nu in sina resor till Egypten för resten av säsongen. I Sverige erbjuds resenärerna ombokningar till andra destinationer men kostnaderna väntas bli stora för företagen som nu måste dirigera om flygen och hitta nya hotellplatser.

Foto: SCANPIX

Redan i söndags ställde många svenska resebolag in alla resor till Egypten till slutet av februari. Fritidsresor, Solresor, Apollo och Ving har beslutat att ställa in alla resor resten av säsongen.

Fritidsresor är den största svenska researrangören till Egypten, landet utgör 15 procent av bolagets reseprogram.

– Nu har vi en rad engångskostnader. Vi måste ställa om flygen till andra destinationer. Vi kommer att tjäna mindre pengar per såld resa och ungefär var femte resenär avbokar eftersom de inte kan tänka sig semestra någon annanstans. Vi har även skickat extra flyg till Egypten för att få hem folk, förklarar Lottie Knutsson som är informationsdirektör på Fritidsresor.

Annons
X

Enligt henne kommer bolaget att förlora cirka 30 miljoner kronor, grovt räknat. Siffran är preliminär och kan komma att ändras. Lottie Knutsson påpekar att företaget haft flera rekordår bakom sig och menar att kostnaden inte kommer att ha någon större påverkan.

– Det är hanterbart. Vi är stolta över att vi lyckats få tag på 25 000 nya platser till våra resenärer på några dagar, säger Lottie Knutsson.

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, säger att det är för tidigt att prata om siffror. Till och med 30 april kan kunderna boka om eller avbeställa sina resor till Egypten.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är en av våra populäraste resmål. Men vi har inte börjat räkna pengar än. Vi koncentrerar oss på att hitta nya destinationer för våra kunder. Framförallt handlar det om Teneriffa, Marocko och Madeira, säger hon.

  Kajsa Moström som är informationschef på Apollo menar att det i nuläget är väldigt osäkert hur situationen i Egypten kommer att utvecklas och hur länge man kommer att avråda från resor dit.

  – Egypten är vårt största vinterresmål. Vi hade tänkt skicka dit 55 000 personer från Sverige under den här vintern så det är klart att vi kan vänta oss en ekonomisk förlust.

  Dessutom har vi ingen aning om när reseavrådan kan komma att dras tillbaka. Så vi vet ingenting om hur det kommer att se ut i sommar, säger hon.

  Europas största resebolag, Tui Travel, beräknar att oroligheterna i Egypten och Tunisien kommer att kosta företaget upp till 300 miljoner kronor.

  Enligt tidningen Guardian har Tui dragit tillbaka alla semesterbokningar för Egypten från Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Skandinavien.

  Under det senaste året har Tui drabbats hårt av vulkanutbrottet på Island då 100 000 kunder blev strandsatta på olika semesterorter.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X