Annons
Recension

Till Sankt HelenaResa i kejsarens kölvatten

POSTBÅT Till en ö knappt 200 landmil från Afrika västkust fördes Napoleon efter nederlaget vid Waterloo. När Anders Källgård gör samma resa med båt går det inte att ta miste på hans djupa intresse för öar – och för kejsaren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är långt till Sankt Helena. Under segelfartygens tid kunde det ta månader att från Europa nå ön långt nere i Sydatlanten. Idag går det fortare, 15 dagar från sydengelska Portland, med postbåten RMS St Helena – brittiska samväldets enda återstående postbåt i reguljär högsjötrafik.

Häromåret for Anders Källgård med RMS St Helena och resultatet är en ovanligt vacker och synnerligen välmatad skildring: ”Till Sankt Helena”. Två veckor kan nog vara en lång tid och det dröjer också 150 sidor innan Källgård äntligen får gå iland på den karga ön. Att det inte verkar finnas några händelser för obetydliga att beskrivas av författaren är ett skäl. Ett starkare är emellertid att Källgård inte endast önskar skildra ön utifrån alla upptänkliga vinklar, han hyser också ett brinnande intresse för Napoleon. Och när det gäller Sankt Helena och Napoleon är de djupt sammanflätade. Tänker man på den ena är det svårt att inte tänka på den andra.

Annons
Annons
Annons