Res i Ålands örike

En åländsk öluffning börjar och slutar i Mariehamn. Men resorna däremellan leder till små kulturella och kulinariska pärlor. Och champagneälskaren bör skynda till dryckesauktionen den 8 juni.

Under strecket
Publicerad
Foto: MAURO RONGIONE

Sommartid händer det att bakgården till Kvarnbo gästhem förvandals till pensionat för övervintrade Indian-motorcyklar. Delägaren Ella Grüssners man Martin Cromwell-Morgan är inte bara gästhemsvärd – han är också totaltokig i antika motorcyklar.

Foto: MAURO RONGIONE
Foto: MAURO RONGIONE
Foto: MAURO RONGIONE
Foto: MAURO RONGIONE

Byn Degerby på Föglö ståtar både med fyrvaktarbostad, gästhemmet Enigheten och smakupplevelser på restaurangen Seagram.

Foto: MAURO RONGIONE

Ålands kändiskrökgare Michael Björklund satsar stort på en kommande smakby.

Foto: MAURO RONGIONE

Smörstekt abborre från Glada laxen.

Foto: MAURO RONGIONE

Polskan Kasia Grodowscy cyklar av färjan på Föglö.

Foto: MAURO RONGIONE

Judy Kultonen drejar i sin ateljé.

Foto: MAURO RONGIONE
Annons

En välbekant, behagligt stickande doft av nytjärat trä stiger från hamnen, där praktfulla segelfartyg väntar på sommarvindar. Men vi spatserar förbi, raka vägen till anrika Bagarstugan. Ett av Mariehamns äldsta kaféer där allt bakas för hand – och vem kan motstå nygräddade kardemummakryddade ålandspannkakor pimpade med sviskonkräm och snömos.

Det är första, men inte sista, gången i detta självständiga skärgårdslandskap som vi möter nya ord för gamla bekanta smaker. Snömoset är inget annat än vispad grädde.

Annons
Annons
Annons