Annons

Res bakåt i tiden med historiepoddar

Klas Ekmans och Magnus Bremmers Bildningspodden är en av de som SvD tipsar om.
Klas Ekmans och Magnus Bremmers Bildningspodden är en av de som SvD tipsar om. Foto: Niclas Björling

Tack vare podcasts om historia finns bildning och kunskap tillgänglig när som helst och var som helst. Antikhistorikern Ida Östenberg tittar närmare på det växande utbudet av historiepoddar, som lyfter fram såväl glada amatörer som slipade experter. Roligt och lärorikt, men var är alla kvinnorna?

Under strecket
Publicerad

Jag lyssnar på ”In our time” överallt, på gymmet, på promenaden, på tåget. Och jag är inte ensam. Melvyn Braggs idéhistoriska samtal, producerade av BBC Radio 4 sedan 1998 och över 700 till antalet (alla är tillgängliga), lockar omkring två miljoner lyssnare per vecka. I varje program samtalar Bragg med tre etablerade akademiker som är experter på de valda ämnena. Själv är han påläst, kunnig och rolig. Med en hörbar glimt i ögat skrattar han åt sina egna småfåniga men mycket roande skämt, samtidigt som han leder de vittra programmen med driv och fast hand. Vare sig det handlar om Sparta, Shakespeare, samurajer eller själen så har man inte tråkigt en enda sekund. Inte ens under det monotona trampandet på gymmets crosstrainer.

Att lyssna på historiska radioprogram och poddar är ett utmärkt sätt att tillgodogöra sig kunskap och nya perspektiv. Det kräver en begränsad ansträngning, kostar ingenting och behöver inte planeras; bildningen finns alltid där, ett mobiltelefonstryck bort. Podden är (som) gjord för vår tid. För alla historieintresserade, nuvarande och blivande, är det därför mycket glädjande att det i det explosionsartat växande poddutbudet vid sidan av Sveriges Radios utmärkta ”Vetenskapsradion historia” nu produceras ett flertal svenska historiepoddar. Några är inspelade av och med amatörer, andra med akademiska historiker.

Annons
Annons
Annons