Annons
X
Annons
X

Republikaner stormar mot Donald Trump

Republikaner från alla möjliga håll går till kraftfullt angrepp mot partiets frontfigur inför presidentvalet, Donald Trump, efter hans segrar i sju delstater i tisdags. Samtidigt utesluts inte ett tredje parti, eller en oberoende kandidat, inför valet för att stoppa miljardären.

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset
Foto: John Minchillo / AP

NEW YORK. Mitt Romney, vinnare av den republikanska nomineringen till presidentkandidat 2012, lämnade inga tvivel om vad han tycker om Donald Trump i ett tal på torsdagen i Utah.

– Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump University, sa Romney och refererade till en skandal runt en utbildning i fastighetsekonomi som Trump satte upp 2005.

Romneys avståndstagande från Donald Trump, som leder överlägset i antal delegater inför partikonventet i juli, är bara det senaste i raden. De har kommit från ett brett spektrum av republikaner och konservativa opinionsbildare de senaste dygnen, inklusive talmannen i representanthuset Paul Ryan och Massachusetts guvernör Charlie Baker.

Annons
X

Både Baker, Nebraskasenatorn Ben Sasse och flera andra republikaner säger nu öppet att de inte kommer att rösta på Donald Trump vid presidentvalet i november om han blir partiets kandidat. Vissa går så långt som att de hellre röstar på Hillary Clinton, alternativt inte röstar alls.

Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump University

Ett tredje alternativ utreds även, att få fram en tredje kandidat på en alternativ plattorm, antingen som oberoende eller inom ett av de småpartier som finns i USA.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Max Boot, som är rådgivare till Floridasenatorn Marco Rubios presidentvalskampanj, säger till New York Times att han är beredd att rösta emot Republikanernas officiella kandidat för första gången i sitt liv om det handlar om Donald Trump.

  – Jag röstar hellre på Josef Stalin än Donald Trump. Det finns inte en chans i helvetet att jag någonsin röstar på honom. Jag skulle mycket hellre stödja Hillary Clinton, eller Mike Bloomberg om han ställer upp, säger Boot till New York Times.

  Miljardären Mike Bloomberg, grundare av mediehuset som bär hans namn och New York Citys förre borgmästare, säger sig utvärdera en presidentvalskampanj som skulle utmana Trump. Bloomberg har, enligt nyhetsrapporter tidigare i år, sagt att han är beredd att lägga 1 miljard dollar av sin egen förmögenhet på en kampanj. Men han börjar få ont om tid, primärvalssäsongen är redan långt kommen och ett beslut om huruvida han verkligen ställer upp eller ej borde komma inom kort.

  Bloomberg meddelade i fjol att han beslutat sig för att inte ställa upp i presidentvalet. Men han sägs ha ändrat sig vartefter det stått klart att Donald Trump tagit en så överväldigande ledning i opinionen.

  Primärvalen rullar nu på i snabb takt. På lördag röstar bland andra Kansas och Louisiana, dagen efter kommer Maine och i nästa vecka bland andra Michigan, och Mississippi.

  Nästa riktigt tunga datum är dock den 15 mars, då framför allt Ohio och Florida går till primärval. Båda de staterna är så kallade ”winner take all”-stater som ger alla delegater till en republikansk vinnare (de demokratiska primärvalen fördelar delegaterna proportionellt).

  För Floridasenatorn Marco Rubio och Ohios guvernör John Kasich utgör den 15 mars ett vinna eller försvinna-datum. 165 republikanska delegater står på spel, 99 i Florida och 66 i Ohio, och kan de inte vinna sina egna hemstater så är spelet över för dem.

  Det ser särskilt mörkt ut för Marco Rubio. Trump leder över Rubio i Florida med runt 20 procentenheter i opinionsmätningarna. I Ohio är det mera jämnt mellan Trump och Kasich, även om Trump leder i flera mätningar där också.

  Vinner miljardären en eller rent av båda de delstaterna så bedöms möjligheten för någon annan att komma ikapp honom vad gäller antal delegater vara i princip noll. För att nå egen majoritet på konventet, och säkra partiets nominering utan förhandling, så krävs dock 1 237 delegater.

  Annons
  Foto: John Minchillo / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X