Annons
X
Annons
X

Republikaner kämpar med att kritisera avtalet

Konservativa opinionsbildare och republikanska politiker kämpar med att förhålla sig till framgången att fem tillfångatagna amerikaner släppts av Iran, och samtidigt upprätthålla sin kritik mot president Obamas kärnavtal med Iran. De demokratiska presidentkandidaterna är däremot positiva.

Iranavtalet
Presidentkandidaten Donald Trump fortsätter kritisera kärnavtalet med Iran.

Presidentkandidaten Donald Trump fortsätter kritisera kärnavtalet med Iran. Foto: Alex Sanz/AP

NEW YORK. – De borde inte har suttit fångna där till att börja med. Iran har använt de här fångarna för att pressa USA, och nu sitter de med initiativet, säger Ben Ferguson, konservativ politisk kommentator, till CNN på lördagen.

Få frågor har förenat republikaner som kritiken mot fjolårets kärnkraftsavtal med Iran. I utbyte mot att Iran tillåter inspektioner och avstår från att utveckla kärnvapen så lyfter USA nu de ekonomiska sanktionerna.

Republikanska politiker invänder att avtalet skapar en mera osäker värld, i och med att Iran nu får tillgång till de internationella finansmarknaderna och tillåts exportera sin olja.

Annons
X

– De får nu tillgång till många miljarder dollar de inte hade tidigare, säger Ferguson till CNN.

På lördagen släpptes fem amerikanska fångar som Iran hållit, i utbyte mot sju iranier som suttit i fängsligt förvar i USA. I somliga rapporter förekommer uppgiften att bara fyra amerikaner släppts. En tidigare fånge tycktes på lördagskvällen vara oidentifierad.

Den utväxlingen imponerar i vilket fall inte på presidentkandidaten och miljardären Donald Trump.

– Vi ger dem 150 miljarder och sju personer med problem och vi får tillbaka fyra personer som inte gjort något fel. Det är så USA förhandlar. Det är så sorgligt, så sorgligt, sa Trump vid ett valmöte i Portsmouth, New Hampshire.

Somliga republikaner tycktes på lördagen ha problem med att förhålla sig till Iranavtalet. Flera presidentkandidater väljer argumentet att de fyra amerikanerna inte borde ha hållits fångna överhuvudtaget, och försöker därmed runda motargumentet att avtalet resulterat i någonting positivt.

Texassenatorn och republikanska presidentkandidaten Ted Cruz beskriver Iranavtalet som liberal propaganda. Foto: Sean Rayford/AP

– Pastorn var i fängelse för att ha spridit läran om gud. Han skulle inte ha varit där. Reportern från Washington Post som släpptes satt där för att han rapporterat nyheter, sa Texassenatorn Ted Cruz vid ett möte med potentiella väljare på lördagen.

– Det här tjänar som propaganda för både Iran och Obamaadministrationen, sa Cruz.

Marco Rubio, också presidentkandidat och senator från Florida, intar en liknande ståndpunkt.

– Det här kan uppmana andra länder att göra samma sak som Iran har gjort, kommenterar Marco Rubio.

De fyra amerikaner som släppts är Washington Post-reportern Jason Rezaian, tidigare marinkårssoldaten Amir Hekmati, pastorn pastor Saeed Abedini samt en person vid namn Nosratollah Khosravi-Roodsari. Ytterligare en icke namngiven amerikan ska ha släppts.

Processen att få loss dem har pågått länge och enligt en rapport hos tv-kanalen MSNBC var det snarare ett sammanträffande att de släpptes samtidigt som sanktionerna mot Iran hävs.

USA borde ha hotat Iran med militära aktioner, inte slutit ett avtal, säger presidentkandidaten Jeb Bush. Foto: Jim Cole/AP

Jeb Bush, som kämpar med alltjämt låga opinionssiffror inför de första primärvalen i Iowa och New Hampshire om ett par veckor, försökte också använda Iranavtalet till sin fördel på lördagen. Om han varit president, förklarade Bush, så skulle han istället hotat Teheran med militära attacker för att få fångarna fria, istället för att sluta avtal med regimen.

– Vad jag skulle säga är, om ni inte släpper dem så blir det militära åtgärder, att det är en provokation, en krigsförklaring. Jag skulle förklara att Iran inte är allierad med USA, det är så Obamas administration ser landet, sa Bush som också spenderade lördagen med att kampanja i New Hampshire.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, en av Iranavtalets starkaste kritiker, säger i en kommentar på lördagen att "Iran inte övergett sina planer" på kärnvapen, och att Israel "kommer att bevaka implementationen av avtalet och berätta om varje form av överträdelse".

Foto: Mic Smith / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister John Kerrys företrädare, den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton, uttrycker lättnad över frigivandena i en skriftlig kommentar, men passar även på att skicka ett politiskt budskap: "Som president kommer mitt tillvägagångssätt vara att misstro och kontrollera Irans handlingar."

Hennes främsta rival om den demokratiska nomineringen, Bernie Sanders, är mjukare i sin framtoning. "De här goda nyheterna visar att diplomati kan fungera även i den här ostadiga delen av världen", twittrar han.

Annons

Presidentkandidaten Donald Trump fortsätter kritisera kärnavtalet med Iran.

Foto: Alex Sanz/AP Bild 1 av 4

Texassenatorn och republikanska presidentkandidaten Ted Cruz beskriver Iranavtalet som liberal propaganda.

Foto: Sean Rayford/AP Bild 2 av 4

USA borde ha hotat Iran med militära aktioner, inte slutit ett avtal, säger presidentkandidaten Jeb Bush.

Foto: Jim Cole/AP Bild 3 av 4
Foto: Mic Smith / TT NYHETSBYRÅN Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X