Annons

Republikaner är inget föredöme

Under strecket
Publicerad

I samband med det nya firandet av Sveriges Nationaldag har ett antal republikaner gått ut i massmedierna och krävt införande av republik. Jag delar inte deras åsikter men är beredd att i liberal anda dö för deras rätt att framlägga sina synpunkter. Republikanerna är medvetna om att en majoritet svenskar vill bevara monarkin.
De vägrar emellertid att böja sig för folkviljan och är i detta avseende odemokratiska. Deras fältrop att monarkin är odemokratisk låter därför inte särskilt övertygande. Liberalismens honnörsord är frihet och tolerans, men i monarkifrågan förvägras oliktänkande just dessa mänskliga rättigheter!

Naturligtvis kan det förefalla orimligt och irrationellt att någon ärver ett ämbete, men människan är inte alltid en rationell varelse. I bortåt 1 000 år har Sverige varit ett kungarike och en sådan lång tradition har ett visst värde i sig.
När det gäller att taga sig fram till den politiska maktens köttgrytor är republikaner inget föredöme. Partibok och maktmissbruk har kännetecknat utnämningar till topposter – hur vore det att sopa rent framför egen dörr? Detta är en skamfläck för svensk demokrati liksom person-angrepp på en konstitutionell kung, som inte har rätt att försvara sig. När man påstår att svenska kungar aldrig uträttat något värdefullt för Sverige, så vittnar detta om historielöshet, eller ännu värre, ren dumhet!
Svenska flaggan är bara en tygtrasa, men under denna vackra symbol har svenskar under århundraden offrat sina liv för att vi i dag kan leva i ett fritt Sverige.

Annons
Annons
Annons