Annons

Therese Larsson Hultin:Republikanen som vågade gå sin egen väg

En politisk vilde har gått ur tiden. Den amerikanske senatorn John McCain blev känd för de flesta svenskar när han försökte besegra Barack Obama i presidentvalet 2008. Men i USA var McCain sedan länge känd som republikanen som vågade gå sin egen väg. Och han drog sig inte för att ta strid med Donald Trump.

Under strecket
Publicerad

Republikanen John McCain under en presidentvalsdebatt där han möter demokraten Barack Obama.

Foto: Charles Dharapak / TT / NTB Scanpix

John McCain, republikanernas presidentkandidat, tillsammans med vicepresidentkandidaten Sarah Palin på partikonventet 4 september 2008.

Foto: Charles Dharapak/AP

John McCain anländer till senaten för att rösta den 27 november 2017.

Foto: J. Scott Applewhite/AP
Efter reklamen visas:
John McCain är död

Det finns en scen i boken Game Change där John McCain undrar vem det är han gett sig i lag med. De två journalisterna Mark Halperin och John Heilemann skildrar ingående spelet bakom presidentvalskampanjen 2008 och en viss Sarah Palin orsakar McCain huvudbry. Hon är senatorns vicepresidentkandidat, och ska drillas inför en direktsänd tv-debatt. Men det visar sig att Palin har stora kunskapsluckor, och att hon exempelvis är övertygad om att det var Iraks förre diktator Saddam Hussein som låg bakom terrorattentaten i USA den 11 september. John McCain tror knappt sina öron när han får redan på hur illa det är ställt.

Annons
Annons
Annons