Annons

Republikanen som blev kung

I år är det 200 år sedan den förste Bernadotten kom till Sverige för att ta över tronen som Karl XIV Johan. Historikern Dick Harrison berättar om en ambitiös men morgontrött regent som ledde Sverige in i fredstider men som gick hårt åt pressen och med åren blev allt mer konservativ.

Under strecket
Publicerad

Ryttarstatyn föreställande Karl XIV Johan står på Slussplan i Stockholm. Den skapades av Bengt Erland Fogelberg och var en gåva från Oscar I till Stockholms borgerskap. Statyn avtäcktes 1854 och visar kronprinsens intåg i Stockholm den 2 november 1810. Vid Slussens ombyggnad på 1930-talet flyttades och vändes statyn så att fursten numera rider ut ur staden.

Foto: SIMON PAULIN

Fredric Westins porträtt av Karl XIV Johan. ingår i Nationalmuseums utställning Härskarkonst som öppnar 30 september.

Foto: ALEXIS DAFLOS/KUNGL. HUSGERÅDSKAMMAREN

Désirée Bernadotte, furstinna av Ponte Corvo. Miniatyr, omkring 1810, gouache på elfenben. Bilden fanns på ett tandpetaretui som Jean-Baptiste Bernadottes emissarie, Jean Antoine Fournier, hade med sig till Örebro som bevis för att han verkligen var Bernadottes ombud. Etuiet ingår i Nationalmuseums utställning Härskarkonst som öppnar 30 september.

Foto: ALEXIS DAFLOS/KUNGL. HUSGERÅDSKAMMAREN

Isabeys porträtt av prins Oscar. Bilden fanns på ett tandpetaretui som Jean-Baptiste Bernadottes emissarie, Jean Antoine Fournier, hade med sig till Örebro som bevis för att han verkligen var Bernadottes ombud. Etuiet ingår i Nationalmuseums utställning Härskarkonst som öppnar 30 september.

Foto: ALEXIS DAFLOS/KUNGL. HUSGERÅDSKAMMAREN

Det finns inget som tyder på att han egentligen gillade Sverige. Husmanskost, brännvin, kyla, regn, för att inte tala om de förfärliga journalisterna – mycket var hemskt. Och hans hustru Désirée avskydde landet. Men Jean Baptiste Bernadotte var en samvetsgrann militär och ämbetsman. Han gjorde sitt jobb, och han gjorde det bra.

Den man som för två sekler sedan, den 21 augusti 1810, valdes till svensk tronföljare vid riksdagen i Örebro och åtta år senare uppsteg på tronen som Karl XIV Johan, är utan tvekan en av de bästa statschefer Sverige har haft.

Annons
Annons
Annons