Reportrar riskerar fängelse

– Det här handlar om ifall det någonsin kommer att finnas ännu en Deep Throat, konstaterade Miller, mång-årig reporter på ansedda New York Times, efter måndagens utslag i Högsta domstolen.

Under strecket
Publicerad
Högsta domstolen godtog inte överklagandet från Judith Miller, reporter på new York Times, och Matthew Cooper, Time-reporter , till höger. Därför kan de båda dömas till fängelse för domstolstrots.

Högsta domstolen godtog inte överklagandet från Judith Miller, reporter på new York Times, och Matthew Cooper, Time-reporter , till höger. Därför kan de båda dömas till fängelse för domstolstrots.

Annons

LOS ANGELES De har haft flera månader på sig att förbereda sig för fängelsevistelsen, men det lär knappast dämpa ångesten hos de bägge journalisterna Judith Miller och Matthew Cooper.
Det var sista instans för henne och kollegan som är politisk reporter på Time. De har vägrat att röja sina källor i ett fall som både handlar om källskydd och misstankar om att Bushadministrationen vill klämma åt medierna.
Historien började för snart två år sedan när den syndikerade krönikören Robert Novak publicerade namnet på en CIA-agent. Vederbörande, Valerie Plame, är hustru till ambassadör Joseph Wilson som framfört kritik om förspelet till Irakkriget. Att offentligt avslöja hemliga agenter kan vara brottsligt och det framgick snart att någon på högsta nivå i Vita huset hade läckt.
Efter några månader utsågs en särskild åklagare för att utreda saken. Denne kallade in en handfull journalister, som alla tros ha haft kontakt med samma källa, till förhör hos en åtalsjury. Det är oklart om Novak infunnit sig, men klart är
att både Miller och Cooper som aldrig skrev om saken avböjt att svara på frågor.

En domare i lägre instans dömde Miller och Cooper till upp till 18 månader i fängelse för domstols-trots i oktober förra året. De överklagade och har fått starkt stöd av sina egna arbetsgivare, journalistorganisationer och av en del politiker som menar att källskyddet i USA bör stärkas på federal nivå.
Ytterst är det ett prejudicerande HD-utslag från 1972 som reglerar yttrandefriheten i USA. Där fastslogs att det som kallats för ”en reporters privilegium” inte gäller vid brottsutredningar. En journalist måste således tala om ifall han eller hon vet något som kan leda till att ett brott klaras upp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons