Annons

Helena Stålnert: ”SvD har fel om Public Service”

TV-studion efter partiledardebatt i SVT Agenda.
TV-studion efter partiledardebatt i SVT Agenda. Foto: Henrik Montgomery/TT

Med anledning av ledarartikeln ”Hallå hela pressen, radion och teven”, har en kommentar från Helena Stålnert, Förvaltningsstiftelsen, inkommit.

Under strecket
Publicerad

SvD skriver att det sitter politiker i Public service-bolagens styrelser och att politiker utser vd i bolagen. Det stämmer inte. Redan 2014 beslutade Förvaltningsstiftelsen på eget initiativ att personer med politiska uppdrag inte ska ingå i programbolagens styrelser. Detta har nu formaliserats i de politiska besluten om det nya regelverket för finansiering och stärkt oberoende som trädde i kraft vid årsskiftet. Idag leds programbolagens styrelser av personer med bakgrund i näringslivet. Precis som i alla andra aktiebolag är det deras uppgift att tillsätta och avsätta verkställande direktör. De publicistiska besluten fattas av bolagens ledningar.

Förvaltningsstiftelsen äger samtliga aktier i de tre aktiebolagen och utövar ägarskapet genom bolagsstämman och genom att utse styrelseledamöterna i bolaget. Vi tillåter inte att ledamöterna har några politiska uppdrag. När detta , på Förvaltningsstiftelsens eget initiativ, genomfördes 2014 innebar det t ex att den S-märkte ordförande i SVT fick lämna sitt uppdrag liksom de två Fp-kopplade ordföranden i SR och UR. ( När jag tillträdde 2016 insåg jag att det också fanns en kommunalpolitiskt aktiv person i UR:s styrelse, som då fick lämna uppdraget.)

Annons
Annons
Annons