Annons

Replik: Samer har hållits som politisk gisslan

Foto: Junge, Heiko / TT

Med anledning av Ivar Arpis ledare ”Renägare vill ha vetorätt över halva Sverige” (26/6) har följande replik inkommit från ett antal samiska organisationer. Ivar Arpi svarar direkt under repliken.

Under strecket
Publicerad

Artikelserien "Striden om Sameland" i SvD har på många sätt belyst rennäringens och gruvindustrins utmaningar. Men konfliktlinjen framställdes missledande då den inleddes med orden ”I potten ligger, beroende på vems perspektiv man väljer, frågan om samekulturens överlevnad kontra den norrländska glesbygdens utveckling”.

Formuleringen pekar ut en folkgrupps kultur som ett hinder för utveckling - ungefär som ett museum skulle stå i vägen för ett motorvägsbygge. Men rennäringen är en naturlig del av det samiska samhället, och har hundra procent samhällsnytta i det sammanhanget. Frågan är också om gruvnäring och naturförstöring är det enda sättet att ”utveckla landsbygden”. Vilka bevis finns för att rennäringen och samer hindrar landsbygdsutveckling, och kan man verkligen lasta samerna för statens glesbygdspolitik?

Annons
Annons
Annons