Annons

Replik: Kvinnors obetalda hemarbete är inget fritt val

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med anledning av Catarina Kärkkäinens ledare ”När kvinnor väljer fel” har följande replik inkommit från Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist. Catarina Kärkkäinen svarar.

Under strecket
Publicerad

Moderatkvinnorna har producerat ett bokslut som statistiskt beskriver jämställdheten inom Moderaterna. Genomgången visar att Moderaterna har ett större väljarstöd bland män än bland kvinnor, fler medlemmar som är män, fler förtroendevalda som är män och fler medarbetare som är män. Vi drar slutsatsen att det inte bara beror på individens fria val, utan att det finns andra problem, exempelvis internkultur, som behöver adresseras.

SvD skriver på ledarplats att det är ”underligt att kvinnoförbundet drar de slutsatser om de gör”. Kärkkäinen exemplifierar med arbetsmarknadsdeltagande, och refererar till vårt konstaterande att politiken borde prioritera frågan om att öka antalet arbetade timmar bland kvinnor, eftersom många kvinnor deltidsarbetar. Att fler kvinnor arbetar deltid leder i sin tur till lägre livsinkomst och lägre pension. Kärkkäinen frågar sig: ”Är det lika osannolikt att föräldraledighet som partipreferens skulle vara ett resultat av den fria viljan?”.

Annons
Annons
Annons