Replik från Kry: ”Digital vård är en del av lösningen”

Kry:s vårdcentral i Gallerian.
Kry:s vårdcentral i Gallerian. Foto: Gustaf Månsson

Med anledning av debatten mellan Magnus Isacson och Tove Lifvendahl har replik inkommit från Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry, och Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig och chefsläkare för Kry Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Svenska Dagbladet riktar ordföranden i Svensk förening för allmänmedicin udden mot Kry, där han anklagar oss att underminera den gemensamma välfärden. Det Magnus Isacson inte insett är att vi idag är en naturlig del av svensk primärvård. På Expressen Debatt (20/1) förklarade Magnus Isacson varför han väljer att sluta som allmänläkare på Tensta vårdcentral. Han menar att det är ett ”mer eller mindre omöjligt uppdrag” att jobba som allmänläkare i ett socioekonomiskt utsatt område i Stockholm. Han anser att problemet – eller åtminstone ett av dem, bottnar i de ”nya vårdval, nätläkare och närakuter” som ”dränerar vårdcentralerna på pengar”.

Det är olyckligt att Isacson lägger skulden för omständigheterna på ”nätläkare”. Kry är en digifysisk vårdgivare med 18 vårdcentraler runt om i landet. Samtidigt underlättar vi genom vår digitala tjänst för patienter som bor i förorten, på landsbygden eller i stan, och som vill och kan få vård när det är möjligt genom att möta dem digitalt. Vi vill vända på debattörens perspektiv och se vad vi tillför till vården i socioekonomiskt utsatta områden och svensk primärvård i stort.

Annons
Annons
Annons