Annons
X
Annons
X

Rentzhog: De har fått en förvanskad bild

Konsumentverket har fått en "förvanskad bild" av Söderberg & Partners trygghetsfonder. Det säger bolagets vd Gustaf Rentzhog i en kommentar till verkets bedömning att bolagets marknadsföring varit vilseledande.

SvD granskar Söderberg & Partners
[object Object]
Gustaf Rentzhog, vd för Söderberg & Partners. Foto: Jonas Kullman

SvD har granskat Söderberg & Partners trygghetsfonder i ett antal artiklar den senaste veckan och vd Gustaf Rentzhog har hittills inte velat uttala sig om de uppgifter som framkommit.

Efter att Konsumentverket på fredagen sagt att Söderberg & Partners marknadsföring varit "vilseledande" när det gäller fondernas historiska avkastning ger Gustaf Rentzhog sina kommentarer.

”Vi såg artikeln och noterade Konsumentverkets synpunkter. Vi bedömer att Konsumentverket fått en förvanskad bild genom SvD:s artiklar", skriver Rentzhog.

Annons
X

Söderberg & Partners ska nu ta kontakt med Konsumentverket för att redovisa bolagets ståndpunkt.

"Faktum kvarstår att Trygghetsförvaltningen under de senaste tio åren genererat mycket goda förvaltningsresultat åt kunderna”, skriver Gustaf Rentzhog.

Konsumentverkets tydligaste kritik gällde just hur Söderberg & Partners redovisar den historiska avkastningen. I brist på tillräckligt lång historik i trygghetsfonderna har bolaget valt att använda sig av beräknad värdeutveckling i ett förvaltningsuppdrag man haft åt ett antal kunder i SEB.

Att använda den typen av avkastningsresultat i sin marknadsföring bryter, enligt Konsumentverket, mot god marknadsföringssed.

– Vi har sett det här i andra typer av ärenden. Man har försökt använda fondavkastning i stil med att ”våra förvaltare har åstadkommit det här” men det är vilseledande. Det ska vara avkastning i en specifik fond som är registrerad. Där är regelverket väldigt tydligt, sade Malin Fors, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket dömer också ut Söderberg & Partners otydliga användning av jämförelseindex för trygghetsfonderna.

– Man ska tala om vilket index man jämfört fonden med, man kan inte jämföra med flera index. Att säga att det kan jämföras med alla möjliga gör det omöjligt för konsumenten att göra en bedömning av förvaltningens kvalitet, sade Malin Fors.

SvD har flera gånger bett om en intervju med Gustaf Rentzhog men han väljer att svara via mejl. På frågan om Söderberg & Partners är säkra på att deras marknadsföring är enligt reglerna svarar han:

"Vi lägger ned stor kraft på att vara begripliga samtidigt som vår information självklart måste vara korrekt. Vi anser att vi följer reglerna och det anser även våra jurister".

SvD undrar om det finns någonting som Söderberg och Partners kunde gjort annorlunda. På det svarar Rentzhog: "Ja, det finns det absolut. Vi är stolta över våra förvaltningsresultat, men dessvärre har vi inte lyckats förklara detta på ett bra sätt för Svenska Dagbladet och dess läsare".

Annons
Annons

Gustaf Rentzhog, vd för Söderberg & Partners.

Foto: Jonas Kullman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X