Recension

Rent hus med gamla könsroller

HANDBOK Ambitionen att skapa den demokratiska kärnfamiljen, där båda föräldrarna har stimulerande jobb och god kontakt med barnen, är det inget fel på. De 25 tipsen för att nå dit är också bra, men ­Paulina Helgeson har stora problem med hur budskapet förs fram.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur mår egentligen feminismen? Givetvis varierar svaret beroende på vem man frågar, men nu verkar dessutom själva frågan vara lite extra intressant. I årets första nummer av Arena finns en stor enkät om varför det är så tyst om feminismen och P1:s Nya vågen hakade på med en diskussion om vad som egentligen hänt, och varför. Och apropå frågor, skall man se utgivningen av en fluffig handbok i praktisk jämställdhet som ett tecken på friskhet eller förfall?

Rebecka Edgren Aldén och
Tinni Ernsjöö Rappe vill med
Skriet från kärnfamiljen handfast komma tillrätta med ojämlikheter och dammiga könsroller. I ett antal kapitel visar de den svenska mamman som en åsna galopperande mellan mängder av hötappar, klämd mellan krav på inte bara perfekta barn, hem och sexliv utan också på karriär, självförverkligande och egentid. Skalar man bort alla de livsstilskrav som verkar vara så viktiga för 00-talets kvinnor så landar det ändå i den gamla konflikten mellan familj och jobb, en konflikt som är betydligt mer påtaglig för kvinnor än för män.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons