Annons

Renodlad statlig tillsyn är den rätta vägen

Att det var Findus och inte Livsmedelsverket som upptäckte hästsköttet väcker kritik. Nu bör all livsmedelskontroll i Sverige samlas i en enda myndighet – i stället för att vara spridd på över 280 stycken, skriver Kristofer Jervinge, Naturvetarna.

Publicerad

På onsdagen åkte landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) akut till Bryssel för att diskutera fusket med hästkött med de andra berörda ministrarna inom EU. Ett matens och djurens FBI på EU-nivå, som Marit Paulsen (FP) föreslog i SVT:s Aktuellt i måndags, blev det inte men däremot en punktinsats med Europol inblandat. Annars låter det bra med ett FBI för dessa frågor inom EU, men precis som Paulsen påpekat behövs det förändringar även på den nationella nivån. Vid gårdagens möte lyftes också kritik mot att det var Findus och inte Livsmedelsverket som upptäckte hästsköttet. All livsmedelskontroll i Sverige bör därför samlas i en enda myndighet i stället för som nu med den så kallade livsmedelskedjan spridd på många olika myndigheter – kommuner, länsstyrelser, Livsmedelsverket och Jordbruksverket.

Enligt en statlig utredning från 2011, Revision av livsmedelskedjans kontrollmyndigheter, uppgick kontrollmyndigheterna i livsmedelskedjan då till över 280 stycken. Samtliga dessa har status som behörig myndighet, med fullt ansvar för kontrollförordningens mål och regler för kontrollverksamheten. En kontrollmyndighet kan också ha både samordnande och operativa uppgifter inom kontrollen. Det säger sig självt att detta är problematiskt. Ju fler myndigheter som är inblandade, desto större sannolikhet för olika tolkningar av regler, kravnivåer med mera.

Annons
Annons
Annons
Annons