Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

Renässansmode i papper Renässansflört som delvis lurar ögat

”Renässansmode i papper” på Livrustkammaren.
”Renässansmode i papper” på Livrustkammaren. Foto: Jens Mohr

Renässansmode i papper

Genre
Konsthantverk
Var
Livrustkammaren

Pågår t o m 19 mars 2017

Flirtkulor? Flörtkulor? Stavningen varierar. Det känns som ett gammaldags ord, men att döma av reklamen på nätet används flörtkulor fortfarande till pyssel och pynt. Ett mer anspråksfullt bruk av flörtkulor kan man studera på Livrustkammaren under hösten. När den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave återskapar renässansens elegantaste toaletter använder hon målade flörtkulor som pärlor.

”Renässansmode i papper”, heter utställningen, med underrubriken ”Familjen Medici utanför ramen”. Det handlar alltså om en av Europas mäktigaste släkter under renässansen, eller snarare om deras garderob. Och med tanke på medicéernas enorma inflytande på kulturområdet påverkade deras klädsmak också modet vid hoven i hela Europa. Man får förmoda att det även gällde det svenska, om än med en fördröjning på något hundratal år.

Några autentiska Medicidräkter från guldåldern i 1400- och 1500-talens Florens finns inte kvar. Däremot finns det åtskilliga målningar och porträtt, där plaggen och de dyrbara materialen har en framträdande plats. Det är målningarna som de Borchgrave har utgått från, men själv arbetar hon i ett betydligt enklare material, papper, som hon målar med trompe l’œil-teknik, det vill säga extremt illusoriskt – trompe l’œil betyder ”lura ögat”.

Annons
X
Isabella av Medici (1542–1576) var syster till Maria av Medici och giftes bort i ett olyckligt äktenskap med adelsmannen Paolo Giordano Orsini. Förlagan till verket är inspirerad av ett porträtt målat av Alessandro Allori. Papperskreationen visas på Livrustkammaren. Foto: Andreas Von Einsiedel

Det fungerar så där. Sidenet är ganska övertygande, men sammeten och pälsen lurar nog inget öga. Detsamma gäller en pärlbesatt skrud där pärlorna är så många att konstnären har övergett flörtkulorna och målat dem direkt på papperet i stället. Det som imponerar mest är de magnifika spetsarna, minutiöst utskurna i papper. Vilket klosterarbete!

Museets egna bidrag till utställningen är blygsamma. Man har tagit fram en del föremål ur samlingarna – solfjädrar, handskar, spetskragar och så vidare – som visas vid sidan av nutida pappersversioner, det är allt.

Isabelle de Borchgraves Medicikollektion är i sig sevärd, och Livrustkammarens tegelvalv är utan tvekan en kongenial visningsmiljö. Någon mer ingående belysning av hur det modehistoriska inflytandet från renässansens Florens tog sig uttryck vid hovet i Stockholm ger dock inte utställningen.

Annons
Annons
X

”Renässansmode i papper” på Livrustkammaren.

Foto: Jens Mohr Bild 1 av 2

Isabella av Medici (1542–1576) var syster till Maria av Medici och giftes bort i ett olyckligt äktenskap med adelsmannen Paolo Giordano Orsini. Förlagan till verket är inspirerad av ett porträtt målat av Alessandro Allori. Papperskreationen visas på Livrustkammaren.

Foto: Andreas Von Einsiedel Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X