Annons
Recension

Renässansmode i papperRenässansflört som delvis lurar ögat

”Renässansmode i papper” på Livrustkammaren.
”Renässansmode i papper” på Livrustkammaren. Foto: Jens Mohr
Under strecket
Publicerad

Isabella av Medici (1542–1576) var syster till Maria av Medici och giftes bort i ett olyckligt äktenskap med adelsmannen Paolo Giordano Orsini. Förlagan till verket är inspirerad av ett porträtt målat av Alessandro Allori. Papperskreationen visas på Livrustkammaren.

Foto: Andreas Von EinsiedelBild 1 av 1

Flirtkulor? Flörtkulor? Stavningen varierar. Det känns som ett gammaldags ord, men att döma av reklamen på nätet används flörtkulor fortfarande till pyssel och pynt. Ett mer anspråksfullt bruk av flörtkulor kan man studera på Livrustkammaren under hösten. När den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave återskapar renässansens elegantaste toaletter använder hon målade flörtkulor som pärlor.

”Renässansmode i papper”, heter utställningen, med underrubriken ”Familjen Medici utanför ramen”. Det handlar alltså om en av Europas mäktigaste släkter under renässansen, eller snarare om deras garderob. Och med tanke på medicéernas enorma inflytande på kulturområdet påverkade deras klädsmak också modet vid hoven i hela Europa. Man får förmoda att det även gällde det svenska, om än med en fördröjning på något hundratal år.

Annons
Annons
Annons