Annons

Dick Harrison:Rena lögner omger historiens mest kända mord

Julius Caesars död, målning av Vincenzo Camuccini (1771–1844).
Julius Caesars död, målning av Vincenzo Camuccini (1771–1844). Foto: Alfredo Dagli Orti/TT

Mordet som skedde på dagens datum har inspirerat många som sett sig tvungna att störta verkliga – eller inbillade – tyranner. Men myterna som florerar kring mordet kan vi med gott samvete slänga på historiens sophög.

Under strecket
Publicerad

Mynt utgivet av Marcus Junius Brutus. Inskriptionen lyder: BRVT IMP L PLAET CEST (”Brutus Imperator” och myntpräglarens namn: Lucius Plaetorius Cestianus). På andra sidan finns inskriptionen EID MAR (Eidibus Martiis) och en frihetsmössa, pileus, avbildad mellan två dolkar.

När Oklahomabombaren Timothy McVeigh greps den 19 april 1995 bar han en T-shirt med frasen ”Sic semper tyrannis”.

Foto: Noble County Jail/TT

Illustration från 1792 visar mordet på Gustav III. Attentatet ägde rum den 16 mars samma år.

Foto: TT

Dagens datum, den 15 mars – på latin Idus Martiae och i engelsk översättning Ides of march – är för evigt förknippat med ett av de kändaste och mest filmatiserade våldsdåden i världshistorien, mordet på den romerske statsmannen och fältherren Gaius Julius Caesar. Vid tiden för sin död stod Caesar på toppen av sin makt och var i praktiken envåldshärskare i ett imperium som omfattade nästan allt land vid Medelhavet och huvuddelen av Västeuropa. Han hade erövrat Gallien, nedkämpat alla uppror och samtliga inhemska fiender i ett utdraget inbördeskrig, skrivit krigsskildringar som ännu används som skolböcker i latin, reformerat styrelseskicket och reviderat kalendern. Full av självförtroende var Caesar redo att ta sig an nya utmaningar, bland annat ett fälttåg i Asien. Men det blev aldrig av – Idus Martiae kom emellan.

Ett sextiotal sammansvurna – som till skillnad från deras hatobjekt var beväpnade med dolkar eller svärd innanför togorna – gick resolut till angrepp mot Roms diktator i Pompejus teater den 15 mars år 44 f.Kr. De hade full respekt för Caesars gärning, men de avskydde allt den stod för – republikens förestående fall och monarkins stundande återkomst. Allt tyder på att Caesar var oförberedd på attacken, i synnerhet som några av mördarna stod i djup tacksamhetsskuld till honom. Detta gällde i synnerhet Marcus Junius Brutus, som icke desto mindre deltog i komplotten och personligen stötte sitt vapen i välgörarens kropp.

Annons
Annons
Annons